Οι άντρες της προσωπικής ασφάλειας του υποψηφίου για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς έσπευσαν χθες να τον προστατεύσουν όταν τον πλησίασαν τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές στη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του, στο Όκλαντ, μεταδίδει το CNN.

Οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών κατάφεραν να τους απομακρύνουν πριν πλησιάσουν αρκετά τον Σάντερς, ο οποίος από την αναταραχή που προκλήθηκε διέκοψε πρόσκαιρα την ομιλία του, σύμφωνα με το βίντεο από το επεισόδιο.

Ένας μυστικός πράκτορας πλησίασε στον Σάντερς, τον έπιασε και τύλιξε προστατευτικά τα χέρια του γύρω από τους ώμους του, για να τον προστατέψει.

«Δε θα μας φοβίσουν εύκολα», δήλωσε ο Σάντερς που αντιμετώπισε ατάραχος το επεισόδιο, καθώς συνέχισε την ομιλία του.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν έγιναν συλλήψεις, αλλά και ποιος ήταν ο λόγος της διαμαρτυρίας. Τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές φαίνεται ν’ απομακρύνονται από τους μυστικούς πράκτορες στο βίντεο του CNN.

Ο Μπέρνι Σάντερς είναι Γερουσιαστής από το Βερμόντ και είναι συνυποψήφιος της Χίλαρι Κλίντον στη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών.

Τον Μάρτιο, ένας άντρας ανέβηκε στη σκηνή, όπου μιλούσε ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ πριν τον απομακρύνουν άμεσα οι άντρες των μυστικών υπηρεσιών που συνοδεύουν τους υποψηφίους.

Πολιτική νευρικότητα

Το περιστατικό αυτό, είναι ενδεικτικό της νευρικότητας που επικρατεί στο Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά και γενικότερα στη διεξαγωγή των προκριματικών κύκλων στις ΗΠΑ, με ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Οι ηγετικοί κύκλοι του κόμματος ανησυχούν για την «αδυναμία» μέχρι στιγμής της Χίλαρι Κλίντον να επιλέξει μία αποτελεσματική στρατηγική αντιμετώπισης του απρόβλεπτου πολιτικά και ψυχολογικά Ντόναλντ Τραμπ.

Η νευρικότητα εντείνεται καθώς το θέμα κυριαρχεί στις συζητήσεις από τα κέντρα λήψης αποφάσεων της αμερικανικής πρωτεύουσας μέχρι τις τοπικές οργανώσεις του Δημοκρατικού Κόμματος στις διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ. Η ανησυχία εδράζεται στην μεταστροφή του πολιτικού κλίματος αισιοδοξίας που επικράτησε αφού άρχισε να διαφαίνεται η αριθμητική υπεροχή της Χίλαρι Κλίντον σε αριθμό εκλεκτόρων έναντι του Μπέρνι Σάντερς, στην πολιτική προοπτική ότι η ίδια θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σήμερα, το προεκλογικό επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον φαίνεται να βρίσκεται σε θέση άμυνας έναντι των προκλήσεων του Ντόναλντ Τραμπ, που, όπως δείχνει η προεκλογική του εκστρατεία, δεν έχει κανένα πρόβλημα με τις προσωπικές επιθέσεις, ώστε να εκμεταλλευτεί πολιτικά τις εντυπώσεις μέσω της κάλυψης που του δίνουν -χωρίς οικονομικό κόστος- τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Ο διεκδικητικός Μπέρνι Σάντερς

Από την άλλη πλευρά, το Δημοκρατικό Κόμμα βρίσκεται αντιμέτωπο μ’ έναν πραγματικά διεκδικητικό Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος, όχι μόνο δεν εγκαταλείπει τους προκριματικούς κύκλους της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά διεκδικεί να έχει ουσιαστικό λόγο στο σχεδιασμό της πολιτικής φιλοσοφίας και των θέσεων του κόμματος.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί ότι ο Σάντερς έχει μια πολυετή ανεξάρτητη σχεδόν πορεία εκλογής και συμμετοχής στη Γερουσία των ΗΠΑ, η οποία εκ των πραγμάτων τον καθιστά ξένο σώμα για τα δεδομένα των Δημοκρατικών.

Ωστόσο, οι ηγετικοί κύκλοι του κόμματος, προκειμένου να διευκολύνουν τις εργασίες του κεντρικού συνεδρίου τον Ιούλιο, έχουν δρομολογήσει τη συμμετοχή υποστηρικτών του Σάντερς στη διαμόρφωση της πολιτικής πλατφόρμας του κόμματος, με τη Χίλαρι Κλίντον να υποστηρίζει ανοιχτά τη διαφορετικότητα στις πολιτικές προσεγγίσεις, αλλά και τη σύνθεση απόψεων.

Προβληματισμός επικρατεί κι αναφορικά με το ενδεχόμενο να προκληθούν επεισόδια από τους υποστηρικτές του Σάντερς επί τη βάσει προηγούμενων επεισοδίων στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα.

Η ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, φαίνεται να είναι επιφυλακτική στον «αντισυστημικό χαρακτήρα» των θέσεων που εκφράζει ο Σάντερς κι έτσι δρομολογείται η διεξαγωγή ενός πολιτικά ζωηρού συνεδρίου για τους Δημοκρατικούς. Ο Σάντερς, έχει τονίσει ότι δε θ’ αποχωρήσει από τον προεκλογικό αγώνα, διεκδικώντας μέχρι και τον τελευταίο εκλέκτορα. Με τον τρόπο αυτό, φαίνεται να προδιαγράφει τις εσωτερικές πολιτικές διεκδικήσεις του για την πορεία του κόμματος, άσχετα με την τελική τύχη που θα έχει η υποψηφιότητά του για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών.

Προσεγγίζοντας τους βετεράνους

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να κινείται αποφασιστικά στον απόηχο της συγκέντρωσης των βετεράνων στρατιωτικών που έγινε την Κυριακή στην Ουάσιγκτον, καθώς το προεκλογικό επιτελείο του, έχει διπλή πολιτική σκοπιμότητα. Σε πρώτο επίπεδο προσπαθεί να αντισταθμίσει το γεγονός ότι ίδιος δεν έχει υπηρετήσει στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ σε δεύτερο επίπεδο, οι βετεράνοι μπορούν να του εξασφαλίσουν ένα σημαντικό μερίδιο ψήφων, με δεδομένες τις απώλειες που θα έχει από τους ισπανόφωνους, εξαιτίας του κύματος αντιδράσεων που έχουν προκαλέσει οι θέσεις του για τη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, ανησυχία μεταξύ των ηγετικών κύκλων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχουν προκαλέσει προγενέστερες δηλώσεις του, κατά του Γερουσιαστή Τζον Μακέιν από την Αριζόνα.

Ο 69χρονος Τραμπ έχει υποστηρίξει ότι ο Μακέιν δεν ήταν ήρωας πολέμου στο Βιετνάμ. Ωστόσο, ο Μακέιν ήταν πιλότος του αμερικανικού ναυτικού, το αεροσκάφος του οποίου καταρρίφτηκε με συνέπεια να συλληφθεί και να βασανιστεί. Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος δεν έκανε αναφορά στον Μακέιν κατά την ομιλία του στη συγκέντρωση των βετεράνων την Κυριακή, ενώ πολλοί από αυτούς, κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν: «Κάνε την Αμερική Μεγάλη Και Πάλι».

Η προσέγγιση των βετεράνων από τον Τραμπ μπορεί να λειτουργήσει ως “πολιτικό αντίβαρο” για τις θέσεις που εκφράζει γύρω από ζητήματα εξωτερικής κι αμυντικής πολιτικής, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στους ηγετικούς κύκλους των Ρεπουμπλικάνων.

Παραμένει η προσωπική σύγκρουση Τραμπ-Κουρίελ

Παίζοντας το επικίνδυνο παιχνίδι των προσωπικών επιθέσεων, ο Ντόναλντ Τραμπ διατηρεί ανοιχτό το μέτωπο της αντιπαράθεσης που άνοιξε με το δικαστή Γκονζάλο Κουρίελ, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση της μήνυσης που έχει υποβληθεί σε βάρος του Τραμπ για την αποτυχημένη προσπάθεια του να πωλήσει εκπαιδευτικά τις γνώσεις του στις μεσιτικές υποθέσεις μέσω σεμιναρίων αποσπώντας δίδακτρα δεκάδων χιλιάδων δολαρίων από ενδιαφερόμενους υποψήφιους σπουδαστές.

Μία εκπρόσωπος του Τραμπ συνέχισε την κριτική που άσκησε ο ίδιος σε βάρος του δικαστή υποστηρίζοντας ότι η ισπανόφωνη κουλτούρα του Κουρίελ, αλλά και η συμμετοχή του ως μέλους στην Ένωση Λατίνων Δικηγόρων θα επηρεάσουν το βαθμό αντικειμενικής δικαστικής κρίσης που θα έχει στην εκδίκαση της υπόθεσης του Τραμπ.

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος έχει κατά τις προηγούμενες ημέρες αναφερθεί στο πρόσωπο του δικαστή, υποστηρίζοντας ότι είναι μεξικανικής καταγωγής, ενώ σύμφωνα με το CNN, του ασκεί κριτική επειδή προγραμματίζει την εκδίκαση της μήνυσης για το πανεπιστήμιο Τραμπ (Trump University) για το Νοέμβριο, που είναι ο μήνας διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Λατίνοι δικηγόροι αντί-Τραμπ;

Σε εμφάνισή της, στην εκπομπή «New Day» του CNN, η εκπρόσωπος του Τραμπ Κατρίνα Πίρσον άσκησε κριτική στον Κουρίελ για τη συμμετοχή του στη δικηγορική ένωση (La Raza Lawyer’s Association) η οποία έχει ηγετική θέση μεταξύ των δικηγορικών ενώσεων των λατίνων δικηγόρων στην Καλιφόρνια. «Πρόκειται για έναν οργανισμό που δραστηριοποιείται οργανώνοντας διαμαρτυρίες κατά του Τραμπ με μεξικανικές σημαίες. Το τραβάνε στα άκρα. Οι δράσεις τους μιλάνε από μόνες τους, ενώ ο κ. Τραμπ πράττει το αυτονόητο», τόνισε η Πίρσον.

To CNN προσπάθησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την αναφερόμενη ένωση νομικών, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ανταπόκριση στα τηλεφωνήματα.

Ωστόσο, γίνεται προφανές ότι η αντιπαράθεση του Τραμπ με τον λατίνο δικαστή εξυπηρετεί ουσιαστικά τις σκοπιμότητες εξασφάλισης των δωρεάν τηλεοπτικών εμφανίσεών του, στην καλωδιακή τηλεόραση, στα πρωτοσέλιδα των αμερικανικών εφημερίδων, αλλά και στο διαδίκτυο.

Κλίμα πόλωσης…

Όσο πλησιάζουμε προς την 7η Ιουνίου, οπότε και θα διεξαχθεί ο επόμενος κύκλος των προκριματικών εκλογών στις ΗΠΑ, με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην Καλιφόρνια, τόσο φαίνεται ότι διευρύνεται το κλίμα εσωτερικής έντασης, αλλά και γενικότερης πολιτικής πόλωσης μεταξύ των δύο μεγάλων πολιτικών σχηματισμών Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στις ΗΠΑ.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, γίνεται αυτονόητο ότι ο Μπέρνι Σάντερς επιδιώκει να έχει ουσιαστικό λόγο στη διαμόρφωση της πολιτικής πλατφόρμας του κόμματος, ενώ ο βαθμός έντασης των διεκδικήσεων του θα καθοριστεί από το αποτέλεσμα που θα έχει ο ίδιος, στους προκριματικούς της επόμενης εβδομάδας.

Από την πλευρά της, η Χίλαρι Κλίντον έχει άμεση ανάγκη από τον καθορισμό μιας πολιτικής στρατηγικής με διμέτωπη πολιτική δράση τόσο προς την πλευρά του Σάντερς, όσο και έναντι του Τραμπ. Η δυνατότητα διείσδυσης του πολιτικού μηνύματος της Κλίντον στην εργατική τάξη των ΗΠΑ, αλλά και στις ομάδες των ισπανόφωνων ψηφοφόρων, φαίνεται ότι θα έχει σημαντική βαρύτητα τόσο στο προκριματικό αποτέλεσμα της προεδρικής υποψηφιότητας της, όσο και στην τελική διεκδίκηση του Λευκού Οίκου.

Στους Ρεπουμπλικάνους, ο Ντόναλντ Τραμπ επιλέγει τις προσωπικές επιθέσεις στο στάδιο αυτό, επενδύοντας πολιτικά στην τηλεοπτική και τη γενικότερη προβολή του από τα αμερικανικά ΜΜΕ. Έτσι, επιμένει να παίζει στο γήπεδο των εντυπώσεων, αποφεύγοντας την ουσία της πολιτικής και των επιλογών που θα κάνει στην προεδρία των ΗΠΑ. Η στάση αυτή μπορεί να εξυπηρετεί στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή τη δημοτικότητά του, ενώ από την άλλη πλευρά συντηρεί τη δυσπιστία ηγετικών κύκλων του κόμματος, στην υποψηφιότητά του.

Σε γενικότερο επίπεδο, πολλά πράγματα θα έχουν κριθεί την επόμενη Τετάρτη το πρωί, όταν η Καλιφόρνια, αλλά κι άλλες πολιτείες, θα έχουν προκριματικά εκφραστεί.