Η γερμανική κυβέρνηση καταδίκασε τις ρατσιστικές δηλώσεις του αντιπροέδρου του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κατά του αμυντικού της Μπάγερν Μονάχου Ζερόμ Μπόατενγκ, που προκάλεσαν το σαββατοκύριακο θύελλα στα γερμανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος του AfD Αλεξάντερ Γκάουλαντ δήλωσε σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ότι «ο κόσμος τον βρίσκει καλό ως ποδοσφαιριστή, αλλά δεν θα τον ήθελε για γείτονα», αναφερόμενος στον Ζερόμ Μπόατενγκ, ο οποίος έχει γεννηθεί στο Βερολίνο, από Γερμανίδα μητέρα και πατέρα από την Γκάνα.

«Η φράση που διατυπώθηκε είναι αναξιοπρεπής και θλιβερή», δήλωσε από την πλευρά του ο ποδοσφαιριστής μετά το χθεσινό αγώνα της εθνικής Γερμανίας με τη Σλοβακία στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Euro 2016.

Ακολούθησε τεράστια κινητοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με χιλιάδες χρήστες να υπερασπίζονται τον δημοφιλή ποδοσφαιριστή της Μπάγερν Μονάχου υπό το hashtag #BoatengmeinNachbarn (Ο Μπόατενγκ γείτονάς μου). «Είμαι ευτυχής που είμαι Γερμανός, είμαι υπερήφανος γι΄αυτό, διαφορετικά δεν θα βρισκόμουν εδώ στην ομάδα αυτή», πρόσθεσε ο 27χρονος ποδοσφαιριστής. «είμαι μια χάρα ενταγμένος, δεν έχω να πω τίποτε άλλο».

Στο γήπεδο χθες το βράδυ, πολλοί οπαδοί του έδειξαν την υποστήριξή τους υψώνοντας πλακάτ που έγραφαν : «Ζερόμ μετακόμισε κοντά μας». «Αναρίθμητοι φίλαθλοι αντέδρασαν θαυμάσια στο στάδιο του Αουγκσμπουργκ και αλλού, δίνοντας την κατάλληλη απάντηση στη φράση αυτή», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

Στη Γερμανία, όπου το ποδόσφαιρο είναι το σπορ όλων των κοινωνικών στρωμάτων και σημαντικό εργαλείο κοινωνικής ένταξης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χέικο Μάας χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Γκάουλαντ, στον οποίο η Μπάγερν Μονάχου έδειξε κόκκινη κάρτα.