Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τη Ρωσία για τροφοδοσία με αντιαεροπορικά όπλα και ρουκέτες των μαχητών του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), αναφέρουν σήμερα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Star και τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους που ταξίδευαν μαζί του στο αεροπλάνο έπειτα από μια επίσκεψη στη νοτιοανατολική επαρχία του Ντιγιάρμπακιρ το Σαββατοκύριακο, ο Ερντογάν κατηγόρησε τη Μόσχα για τη μεταφορά όπλων στο ΡΚΚ μέσω Ιράκ και Συρίας, γράφει η Star.

«Αυτή τη στιγμή, τρομοκράτες χρησιμοποιούν αντιαεροπορικά όπλα και πυραύλους που προμηθεύονται από τη Ρωσία. Η αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση εξοπλίζεται με αυτά τα όπλα, τα οποία μεταφέρονται σε αυτούς μέσω Συρίας και Ιράκ», σύμφωνα με τη Star που επικαλείται δηλώσεις του Ερντογάν.

Η «αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση» είναι ο όρος που χρησιμοποιεί η τουρκική κυβέρνηση για το ΡΚΚ, το οποίο μάχεται για αυτονομία στη νοτιοανατολική Τουρκία, που κατοικείται κυρίως από Κούρδους, σε μια εξέγερση κατά του τουρκικού κράτους που διαρκεί τρεις δεκαετίες και έχει στοιχίζει τη ζωή περισσότερων από 40.000 ανθρώπων.

Το Reuters αναφέρει ότι δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία του με την κυβέρνηση ώστε να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα.

Ο Ερντογάν έχει ήδη επικρίνει τη Ρωσία για την υποστήριξή της στους κούρδους μαχητές στη Συρία. Ωστόσο, με τα τελευταία αυτά σχόλια του, ο τούρκος πρόεδρος κατηγορεί κατά τα φαινόμενα για πρώτη φορά τη Μόσχα ότι προμηθεύει με όπλα το ΡΚΚ, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Η Άγκυρα που θεωρεί επίσης τους κούρδους μαχητές της Συρίας -την πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG)- τρομοκρατική οργάνωση, έχει εξοργιστεί για τη στήριξη της Ρωσίας και των ΗΠΑ στην YPG, η οποία πολεμά την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, μετέχει στον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό κατά του ΙΚ στη Συρία και είναι επίσης ένας από τους μεγάλους πολέμιους του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ. Η Μόσχα στηρίζει τον Άσαντ παρότι, παρότι έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει τους Κούρδους της Συρίας στην καταπολέμηση του ΙΚ.

Οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας επιδεινώθηκαν μετά την κατάρριψη από τον τουρκικό στρατό ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου που πετούσε πάνω από τη Συρία πέρυσι, με αποτέλεσμα την επιβολή σειράς κυρώσεων από τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε τον Απρίλιο υποστήριξη στους Κούρδους της Συρίας, λέγοντας ότι είναι μια σοβαρή δύναμη στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η Ρωσία επίσης κατηγορεί την Τουρκία ότι εμποδίζει τις κουρδικές δυνάμεις στον αγώνα τους κατά του ΙΚ και χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας για την πάταξη των κουρδικών οργανώσεων στη Συρία και την Τουρκία.