Το Κογκρέσο του Ελ Σαλβαδόρ ενέκρινε αυτή την εβδομάδα την έκδοση ομολόγων του δημοσίου αξίας 152 εκατομμυρίων δολαρίων για να χρηματοδοτηθεί μια σειρά μέτρων για να αντιμετωπιστεί η ενδημική βία των συμμοριών στη φτωχή χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Τα έσοδα από τα ομόλογα, η έκδοση των οποίων εγκρίθηκε ομόφωνα από όλα τα πολιτικά κόμματα, θα χρησιμοποιηθούν για να οικοδομηθούν τρία προσωρινά κέντρα κράτησης, να αγοραστεί οπλισμός, οχήματα και να ενισχυθούν οι δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας. Μέρος του ποσού θα καλύψει τις συντάξεις απόστρατων αλλά και για τη σίτιση φυλακισμένων.

Η κυβέρνηση του προέδρου Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα εν μέσω της προσπάθειάς της να καταστείλει τη δράση των συμμοριών, που είναι γνωστές ως μάρας. Η δράση των συμμοριών έχει φέρει το Ελ Σαλβαδόρ στην πρώτη θέση του δείκτη των ανθρωποκτονιών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Σάντσες Σερέν, 71 ετών, πρώην αριστερός αντάρτης, έχει υιοθετήσει μια ιδιαίτερα σκληρή γραμμή έναντι του εγκλήματος, ανέπτυξε μονάδες του στρατού και προώθησε σκληρότερα νομικά μέτρα για την καταστολή των μάρας.

Νωρίτερα τον Μάιο, οι αρχές συνέλαβαν τον Ραούλ Μιχάνγκο, πρώην μέλος του Κογκρέσου, ο οποίος είχε μεσολαβήσει για να συναφθεί το 2012 η αμφιλεγόμενη εκεχειρία ανάμεσα στις συμμορίες που πάντως είχε μειώσει τις ανθρωποκτονίες στο μισό.

Η κατάρρευση αυτής της εκεχειρίας το 2014 οδήγησε σε μια κλιμάκωση της βίας χωρίς ιστορικό προηγούμενο πέρυσι. Ο δείκτης των ανθρωποκτονιών ανέβηκε στις 103 ανά 100.000 κατοίκους—πρόκειται για τον υψηλότερο στον κόσμο. Μεγάλο μέρος των δολοφονιών πιστεύεται ότι συνδέεται με την σύγκρουση ανάμεσα στις συμμορίες Mara Salvatrucha και Barrio 18.