Μετανάστες που διασώθηκαν από δύο πλεούμενα στη Μεσόγειο αυτή την εβδομάδα αποκάλυψαν σε στελέχη οργανώσεων αρωγής ότι είδαν άλλο ένα σκάφος, που μετέφερε περίπου 400 ανθρώπους, να βυθίζεται, ανακοίνωσε χθες η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children («Σώστε τα Παιδιά»).

Έχει ήδη επιβεβαιωθεί ότι τρία πλεούμενα βυθίστηκαν ή ανατράπηκαν αυτή την εβδομάδα. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 60 ανθρώπινες σοροί, συμπεριλαμβανομένων τριών παιδιών. Εκατοντάδες άνθρωποι ακόμη θεωρούνται αγνοούμενοι.

Αλλά το πιθανό ναυάγιο ενός τέταρτου πλεούμενου την Πέμπτη δεν είχε καν αναφερθεί, επισήμανε η Τζοβάνα ντι Μπενεντέτο, εκπρόσωπος της οργάνωσης Σώστε τα Παιδιά στην Ιταλία.

Το πλεούμενο αυτό, μαζί με ένα αλιευτικό κι ένα φουσκωτό, απέπλευσαν από τη Σαμπράτα της Λιβύης αργά το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με συνεντεύξεις που έδωσαν χθες ορισμένοι από τους 600 και πλέον επιζήσαντες από δύο άλλα πλεούμενα στο Ποτσάλο, στη Σικελία.

Κατά τις μαρτυρίες των ανθρώπων αυτών, το φουσκωτό είχε δική του μηχανή, αλλά το μικρότερο αλιευτικό, στο οποίο είχαν επιβιβαστεί περίπου 400 μετανάστες, δεν είχε. Το ρυμουλκούσε το μεγαλύτερο αλιευτικό, στο οποίο είχαν επιβιβαστεί περίπου 500 άνθρωποι.

Σταδιακά το μικρότερο πλεούμενο άρχισε να βάζει νερό και, όταν ο καπετάνιος του μεγαλύτερου σκάφους έδωσε εντολή στο πλήρωμα να κόψει το σχοινί με το οποίο το ρυμουλκούσε, βυθίστηκε με αποτέλεσμα να χαθούν οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες, είπαν οι επιζήσαντες σε μέλη της οργάνωσης Σώστε τα Παιδιά. Οι επιβαίνοντες στα άλλα δύο πλεούμενα δεν διασώθηκαν παρά ώρες αργότερα.

«Υπήρχαν πολλές γυναίκες και παιδιά», είπαν οι διασωθέντες, σύμφωνα με τη Ντι Μπενεντέτο. «Συγκεντρώσαμε μαρτυρίες από πολλούς ανθρώπους που διασώθηκαν κι από τα δύο σκάφη (σ.σ. το φουσκωτό και το αλιευτικό). Όλοι λένε ότι είδαν το ίδιο πράγμα».

Κατόπιν εντολής του δικαστηρίου της Ραγκούζα η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα που υποπτεύεται ότι είναι ο πλοίαρχος του μεγαλύτερου πλεούμενου, μετέδωσε το ιταλικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων ANSA. Η αστυνομία παίρνει καταθέσεις από αυτόπτες μάρτυρες σχετικά με την πιθανή τραγωδία, ανέφερε στον ιστότοπό της η εφημερίδα la Repubblica.

Η βελτίωση του καιρού σήμανε τη δραματική αύξηση της προσπάθειας μεταναστών να φθάσουν από τη Λιβύη στην Ιταλία διά θαλάσσης αυτή την εβδομάδα. Περίπου 700 μετανάστες ακόμη διασώθηκαν χθες, σύμφωνα με το ιταλικό λιμενικό σώμα.

Ο πάπας Φραγκίσκος μίλησε χθες για την κρίση των προσφύγων και των μεταναστών υποδεχόμενος παιδιά στο Βατικανό. Τα κάλεσε να καλωσορίσουν τους μετανάστες, διότι οι άνθρωποι αυτοί «δεν είναι κίνδυνος, βρίσκονται σε κίνδυνο».