Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε σήμερα την υποστήριξη που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στους κούρδους μαχητές της Συρίας, όπου αμερικανοί στρατιωτικοί φωτογραφήθηκαν να φορούν διακριτικά των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), μιας πολιτοφυλακής που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα.

«Η υποστήριξη που δίνουν στο PYD (την πολιτική πτέρυγα των YPG), στις YPG, το λέω από το Ντιγιάρμπακιρ: την καταδικάζω», είπε ο Ερντογάν ο οποίος μιλούσε από αυτή την πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας. «Αυτοί που είναι φίλοι μας, που είναι μαζί μας στο ΝΑΤΟ (…) δεν μπορούν, δεν πρέπει να στέλνουν τους στρατιώτες τους στη Συρία με τα διακριτικά των YPG», πρόσθεσε.

Την Τετάρτη, το Γαλλικό Πρακτορείο φωτογράφησε στρατιώτες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων που έφεραν τα διακριτικά των YPG στην επαρχία Ράκα, προπύργιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), όπου ένας συνασπισμός κούρδων και αράβων μαχητών (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, FDS) εξαπέλυσε μεγάλη επίθεση εναντίον των τζιχαντιστών.

Η Ουάσινγκτον θεωρεί πως οι κουρδικές πολιτοφυλακές είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές ένοπλες οργανώσεις για την καταπολέμηση του ΙΚ στο έδαφος της Συρίας. Για την Άγκυρα, ωστόσο, οι YPG συνδέονται στενά με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Τουρκία και η οποία διεξάγει από το 1984 φονικό ανταρτοπόλεμο.

«Το PKK, το PYD, οι YPG, το Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ), δεν υπάρχει καμιά διαφορά μεταξύ τους. Είναι όλες τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε ο Ερντογάν.

Την Παρασκευή, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε ήδη ασκήσει κριτική στην Ουάσινγκτον λέγοντας πως οι αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχονται σε ιδιωτικές συζητήσεις πως οι YPG «δεν είναι αξιόπιστες».

«Δεν είναι η υπόσχεση που μας δόθηκε (από τους Αμερικανούς). Εγώ πιστεύω πως η πολιτική πρέπει να ασκείται με εντιμότητα», υπογράμμισε σήμερα ο Ερντογάν.

Η αντίδραση των ΗΠΑ και η απάντηση Ερντογάν

Σε μια κίνηση κατευνασμού προς τον τούρκο σύμμαχο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από τους στρατιωτικούς τους που φωτογραφήθηκαν να αφαιρέσουν τα διακριτικά των YPG, ανακοίνωσε χθες ο συνταγματάρχης Στιβ Γουόρεν, εκπρόσωπος του διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού εναντίον του ΙΚ στη Συρία και στο Ιράκ.

Όμως οι Αμερικανοί δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζονται στους κούρδους μαχητές στη μάχη κατά του ΙΚ. Ακόμη κι αν το PKK χαρακτηρίζεται από την Ουάσινγκτον ως «ξένη τρομοκρατική οργάνωση», «οι YPG, όπως και άλλες δυνάμεις στη βόρεια Συρία, πολεμούν αποτελεσματικά το ΙΚ», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ.

«Σε εκείνους που λένε “θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις YPG, δεν είναι το PKK” τούς ζητώ να πάρουν αυτό το μάθημα από μέρους μας: η θέση σας δεν είναι καλή. Το να είστε κατά της τρομοκρατίας δεν είναι να είστε μαζί με την τρομοκρατία», απάντησε σήμερα ο Ερντογάν.