Eίναι πιθανό να υπάρξει μια «σταδιακή» άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας εφόσον καταγραφθεί σύντομα πρόοδος στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ.

«Ελπίζω ότι έως τα τέλη Ιουνίου θα καταγραφθεί πρόοδος (…). Θα δούμε εάν θα μπορέσουμε να ελαττώσουμε σταδιακά τις κυρώσεις ή εάν θα πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα ισχύοντα μέτρα» τόνισε ο υπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ταλίν της Εσθονίας.

«Στην περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος, θα είναι επίσης απαραίτητη μία εκτίμηση» της κατάστασης, επισήμανε και πρόσθεσε ότι «ο στόχος μας είναι να μην διατηρήσουμε σε ισχύ τις κυρώσεις, όμως να διευθετήσουμε την κρίση».

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας έκανε τις δηλώσεις αυτές μία ημέρα αφού είπε από το Βίλνιους της Λιθουανίας και τη Ρίγα της Λετονίας ότι κρίνει πως η βιωσιμότητα των κυρώσεων θα είναι «δυσκολότερη» φέτος λόγω της «αυξημένης αντίστασης» που προβάλλουν ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι η αντίσταση στους κόλπους της ΕΕ μπροστά στο ενδεχόμενο παράτασης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας αυξήθηκε» είχε υπογραμμίσει ο Γερμανός ΥΠΕΞ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων BNS, την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στο Βίλνιους.

Σήμερα, επιπλέον, από την Εσθονία ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ σημείωσε ότι η συνεργασία με τη Ρωσία είναι απαραίτητη για την επίλυση των συρράξεων σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο, όπως ακριβώς συνεργαστήκαμε με στόχο την επίλυση του προβλήματος με τα πυρηνικά του Ιράν. Αναφορικά με τη Ρωσία είμαι αρκετά ρεαλιστής για να γνωρίζω ότι χρειαζόμαστε την ίδια συνεργασία στο θέμα της Συρίας και της Λιβύης» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον ομόλογό του της Εσθονίας.