Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα στους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της Βαγδάτης ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ευρείας κλίμακας και να τους προστατεύσει από τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Alsumaria που επικαλείται μια αστυνομική πηγή, εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία Ταχρίρ της Βαγδάτης. Ο αριθμός των διαδηλωτών αναμένεται να αυξηθεί καθώς ολοένα και περισσότεροι συνέρεαν στην περιοχή.

Οι Ιρακινοί οργανώνουν κινητοποιήσεις από τον περασμένο Μάρτιο, διαμαρτυρόμενοι για τη διαφθορά και ζητώντας την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Ένα από τα αιτήματά τους είναι επίσης ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Χάιντερ Αμπάντι.

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός έκανε έκκληση να σταματήσουν οι διαδηλώσεις, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα πρέπει να επικεντρωθούν στη μάχη ενάντια στους τζιχαντιστές του ΙΚ και την ανακατάληψη της πόλης Φαλούτζα.

Την περασμένη Κυριακή αναπτύχθηκαν τουλάχιστον 20.000 στρατιώτες για να απωθήσουν τους μαχητές του ΙΚ από την πόλη αυτή που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές εδώ και δύο χρόνια. Ο στρατός, με την υποστήριξη τοπικών πολιτοφυλακών, έχει ήδη ανακτήσει την περιοχή Κάρμα, στα ανατολικά της Φαλούτζα.