Αντιδράσεις έχει προκαλέσει μια διαφήμιση απορρυπαντικού στην Κίνα την οποία πολλοί έχουν χαρακτηρίσει άκρως ρατσιστική.
Η νέα διαφήμιση για το απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων δείχνει μια Κινέζα να σπρώχνει έναν μαύρο άνδρα μέσα στο πλυντήριο ρούχων αφού του έχει δώσει το απορρυπαντικό και μετά από μια υποτιθέμενη πλύση εκείνος βγαίνει ως ένας Κινέζος με ανοιχτόχρωμο δέρμα. Η διαφήμιση ξεκίνησε να παίζεται αυτό το μήνα στις τηλεοράσεις της Κίνας και γρήγορα εξαπλώθηκε και διαδικτυακά με τα σχόλια να «πέφτουν βροχή».
salsdaofl1
Η διαφήμιση ξεκινά με μια γυναίκα στο πλυντήριο ρούχων που ετοιμάζεται να πλύνει όταν ένας Αφρικανός άνδρας με ένα πινέλο στο χέρι και λερωμένη μπλούζα μπαίνει στο χώρο και αρχίζει να την κοιτάει ερωτικά. Η γυναίκα τον καλεί να έρθει κοντά της και ο άνδρας πλησιάζει για να τη φιλήσει. Αλλά στο τελευταίο δευτερόλεπτο του δίνει ένα σακουλάκι με απορρυπαντικό στο στόμα και τον πετάει μέσα στο πλυντήριο. Στη συνέχεια πατάει τον διακόπτη και το πλυντήριο μπαίνει σε λειτουργία. Η γυναίκα ανεβαίνει και κάθεται πάνω στη συσκευή ενώ από μέσα ακούγονται οι φωνές του άνδρα. Όταν η πλύση τελειώνει, η γυναίκα ανοίγει το πλυντήριο και από μέσα βγαίνει ένας Κινέζος με ανοιχτόχρωμο δέρμα.
salsdaofl2
Η διαφήμιση τελειώνει με τον «βελτιωμένο» άνδρα να κρατάει ένα σακουλάκι από το απορρυπαντικό και να το δείχνει στην κάμερα. Ήδη η διαφήμιση έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις καθώς χαρακτηρίζεται ως άκρως ρατσιστική ενώ όπως αναφέρει η Shanghaiist αντικατοπτρίζει τα ιδανικά των Κινέζων για λευκό δέρμα. Επισημαίνει επίσης ότι πολλοί Κινέζοι έχουν μια καθιερωμένη «φοβία» απέναντι στο σκουρόχρωμο δέρμα και δυστυχώς με αυτόν τον τρόπο εκτρέφονται ρατσιστικές συμπεριφορές με κριτήριο το χρώμα του δέρματος των ανθρώπων.
salsdaofl3 salsdaofl4