Στην ύφεση θα βύθιζε ένα Brexit από το 2019 τη Βρετανία σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας ασφάλισης πιστώσεων Euler Hermes που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ενώ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προέβλεψε «σημαντικές ζημιές» για την Ευρώπη.

Σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Ολλανδία θα ήταν οι τρεις πιο εκτεθειμένες χώρες, ακολουθούμενες από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, προειδοποιεί η Euler Hermes σ’ αυτή τη μελέτη, η οποία είναι αφιερωμένη στις συνέπειες ενός Brexit.

Οι τρεις πρώτες θα υφίσταντο «έναν ιδιαίτερα σημαντικό αντίκτυπο (…) εξαιτίας των εξαγωγών τους και των διασταυρούμενων επενδύσεών τους με το Ηνωμένο Βασίλειο», καθώς οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων θα αυξάνονταν κατά 1,5% έως 2,5%.

Από την πλευρά της, η Γερμανία «θα επηρεαζόταν επίσης σημαντικά, χάνοντας συνολικά 6,8 δισεκ. λίρες (8,9 δισεκ. ευρώ) από εξαγωγές προϊόντων, εκ των οποίων 2 δισεκ. (2,6 δισεκ. ευρώ) στον τομέα του αυτοκινήτου».

Για τη Γαλλία, οι απώλειες θα έφθαναν τα 3,2 δισεκ. ευρώ. Ένα Brexit «θα ήταν ιδιαίτερα ζημιογόνο για τις εξαγωγές σε χημικά προϊόντα (-0,52 δισεκ.), σε μηχανές και εξοπλισμούς (-0,48 δισεκ.), και στα αγροδιατροφικά προϊόντα (-0,39 δισεκ.)», εκτιμά η Άνα Μποάτα, οικονομολόγος της Euler Hermes αρμόδια για την Ευρώπη, την οποία επικαλείται η έρευνα.

Μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προέβλεψε «σημαντικές ζημιές για τη Γερμανία και επίσης για την Ευρώπη» σε περίπτωση ενός Brexit, «αλλά τις σοβαρότερες συνέπειες θα τις έχει το Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο Λουντοβίκ Σουμπράν, επικεφαλής των οικονομολόγων της Euler Hermes, είναι πεπεισμένος πως η χώρα «θα εισέλθει σε ύφεση από το 2019».

Ένα Brexit «θα προκαλέσει μια σημαντική οπισθοχώρηση του ΑΕΠ της και ισχυρή πτώση της ισοτιμίας της στερλίνας, με αποτέλεσμα να μειωθούν ο τζίρος και τα περιθώρια των βρετανικών επιχειρήσεων», προειδοποίησε.

Σε περίπτωση εξόδου από την ΕΕ, το ΑΕΠ της Βρετανίας «θα οπισθοχωρούσε κατά 4,3 μονάδες μέχρι το 2019 και θα καταγράφονταν 1.700 επιπλέον περιπτώσεις πτώχευσης επιχειρήσεων», προβλέπει η εταιρεία ασφάλισης πιστώσεων, η οποία υπολογίζει σε 30 δισεκ. λίρες (σχεδόν 39 δισεκ. ευρώ) τις απώλειες της χώρας από τις εξαγωγές, «δηλαδή 8% του συνόλου των εξαγωγών της».

«Θα χρειάζονταν τουλάχιστον 10 χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο για να καλύψει αυτό το κενό», διαβεβαιώνουν οι συντάκτες της μελέτης.

Αν το Λονδίνο καταφέρει μετά το Brexit να διαπραγματευθεί μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τις Βρυξέλλες, η ανάπτυξη θα υποστεί μικρότερο πληγμα, αλλά οι απώλειες του ΑΕΠ θα φθάσουν σε κάθε περίπτωση το 2,8%.

«Έστω κι αν υπογραφεί μια νέα συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών, η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, η αποεπένδυση και η πτώση των εξαγωγών θα συμβάλουν στην εμφάνιση ενός τεταμένου επιχειρηματικού κλίματος στο Ηνωμένο Βασίλειο», διαβεβαίωσε ο Σουμπράν.

Οι Βρετανοί θα αποφασίσουν με δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου αν η χώρα τους θα παραμείνει ή όχι μέλος της ΕΕ.