Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε διαδοχικά στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και στη συνέχεια στον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για να τους ζητήσει να επαναλάβουν τις συνομιλίες μετά το επεισόδιο της Κωνσταντινούπολης, το πρώτο που έπληξε τη διαπραγματευτική διαδικασία για την Κύπρο.

Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας «να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία για να διαπραγματευθεί μία συμφωνία που θα επανενώνει την Κύπρο ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος τηλεφώνησε στον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για να του διαβιβάσει το ίδιο μήνυμα» και για να προτρέψει τους δύο άνδρες θα επαναλάβουν τις συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος διαβεβαίωσε τις δύο πλευρές «για την αδιάλειπτη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών» στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν θεωρεί ότι στην Κωνσταντινούπολη έπεσε σε «παγίδα», όταν η Αγκυρα προσκάλεσε τον Μουσταφή Ακιντζί στο επίσημο δείπνο των αρχηγών κρατών: «δεν αποδέχομαι η Κυπριακή Δημοκρατία να υποβιβάζεται με τέτοιον τρόπο».

«Ποτέ, ποτέ πριν, δεν μου είχε περάσει από το μυαλό ότι θα υπήρχε μια τόσο καλή ευκαιρία, υπό τον όρο ότι όλοι επιδεικνύουμε αμοιβαίο σεβασμό», δήλωσε αργότερα ο πρόεδρος της Κύπρου σε ομιλία του κατά τη διάρκεια διάσκεψης στη Λευκωσία.