Η G7 πρέπει να υιοθετήσει ξεκάθαρη και σκληρή στάση σε όλες τις εδαφικές διαφορές, είτε πρόκειται για την Ουκρανία είτε για τη Νότια και Ανατολική Σινική Θάλασσα, δήλωσε σήμερα από την Ίσε-Σίμα της κεντρικής Ιαπωνίας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Η αξιοπιστία μας στη G7 θα κριθεί από την ικανότητά μας να προασπίσουμε τις κοινές μας αξίες. Αυτή η δοκιμασία δεν θα πετύχει παρά μόνο αν υιοθετήσουμε μια σαφή και σκληρή θέση για όλα τα θέματα που συζητάμε εδώ στην Ίσε-Σίμα», δήλωσε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της συνόδου της G7.

«Αναφέρομαι κυρίως στο θέμα της θαλάσσιας ασφάλειας στη Νότια και Ανατολική Σινική Θάλασσα και στο θέμα της Ρωσίας και της Ουκρανίας», διευκρίνισε ο Τουσκ. «Αν θέλουμε να υποστηρίξουμε τις κοινές μας αξίες, δεν αρκεί σήμερα να πιστεύουμε σε αυτές. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τις προστατεύουμε», τόνισε. «Πρέπει να είμαστε πολύ σκληροί».

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις κυρώσεις και είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα χρειαστούμε ιδιαίτερες συνομιλίες μεταξύ ηγετών για να αποφασιστούν κυρώσεις μέσα σε δύο-τρεις εβδομάδες χωρίς μεγάλες διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος τραπεζών, των τομέων Άμυνας και Ενέργειας εκπνέουν τον Ιούλιο. Για την παράτασή τους χρειάζεται ομόφωνη ψήφος και το θέμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συνομιλιών τον Ιούνιο.

Η Γερμανία αντίθετα δήλωσε χθες, μέσω του υπουργού της των Εξωτερικών, ότι η παράταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα είναι «πιο δύσκολη φέτος» λόγω της «αυξημένης αντίστασης» που προβάλλουν ορισμένες χώρες μέλη.

Πεκίνο και Τόκιο διεκδικούν αποφασιστικά την κυριαρχία ακατοίκητων εδαφών στην Ανατολική Σινική Θάλασσα. Το Πεκίνο διεκδικεί επίσης σχεδόν στο σύνολό της τη Νότια Σινική Θάλασσα κατασκευάζοντας τεχνητά νησιά και εξοργίζοντας άλλες χώρες όπως το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία και το Μπρουνέι.

«Για να μην γίνει παρωχημένη, η G7 πρέπει να ασχολείται με τις δικές τις υποθέσεις παρά να δείχνει με το δάκτυλο άλλες χώρες και να ρίχνει λάδι στη φωτιά», αναφέρει σε αυστηρό τόνο τηλεγράφημα του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua