Περίπου 100 άτομα πραγματοποίησαν μία δυναμική, αλλά ειρηνική διαμαρτυρία έξω από το χώρο της προεκλογικής ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ στη Νότια Καλιφόρνια, προκαλώντας τους υποστηρικτές του, πριν επέμβει η αστυνομία και συλλάβει οκτώ διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές, κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Σταματήστε τον Ναζί Τραμπ» και «Παρατήστε τον Τραμπ». Η διαμαρτυρία έγινε έξω από συνεδριακό κέντρο στο Αναχέιμ, σε απόσταση λίγων τετραγώνων από τη Ντίσνεϊλαντ, πριν διαλυθεί από την έφιππη αστυνομία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της τοπικής αστυνομίας συνελήφθησαν επτά ενήλικες και ένας ανήλικος με κατηγορίες που κυμαίνονται από την παράνομη πώληση αντικειμένων, μέχρι την παράνομη διεξαγωγή συγκέντρωσης.

«Κακοποιοί με μεξικάνικη σημαία»

Οι συλλήψεις αυτές έγιναν μία ημέρα μετά την προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ στην Αλμπουκέρκη, στο Νέο Μεξικό, που προκάλεσε μια χαοτική κατάσταση, καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στο συνεδριακό κέντρο όπου μιλούσε ο Τραμπ κατεβάζοντας προστατευτικά και ανεμίζοντας μεξικανικές σημαίες. Παράλληλα, πετούσαν πέτρες στους αστυνομικούς που είχαν παραταχθεί για να αποκαταστήσουν την τάξη. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση καπνογόνων και σπρέι πιπεριού.

Η αστυνομία της πόλης ανακοίνωσε ότι έκανε συλλήψεις τόσο εντός όσο κι εκτός της προεκλογικής συγκέντρωσης, όπου οι διαδηλωτές διέκοπταν συχνά την ομιλία του Τραμπ. Οι αστυνομικοί ανέφεραν σε ανάρτησή τους στον Twitter, ότι κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν συνάδελφοί τους.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τους διαδηλωτές «κακοποιούς με τη μεξικανική σημαία». «Η προεκλογική συγκέντρωση στο εσωτερικό ήταν μεγάλη κι όμορφη, ενώ έξω…, εγκληματίες!», δήλωσε σαρκαστικά ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος.

Η αστυνομία είχε προειδοποιήσει ότι θ’ αναλάβει δράση στην περίπτωση που η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου. Για το λόγο αυτό, είχαν αναπτυχθεί περίπου 150 αστυνομικοί, έτοιμοι να αναλάβουν δράση.

Στο εσωτερικό της συγκέντρωσης, η ομιλία του Τραμπ διακοπτόταν από διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένου κι ενός άντρα που κρατούσε τη μεξικανική σημαία. «Μην τον πειράξετε», είπε ο Τραμπ στους άντρες που τον έβγαζαν έξω από το χώρο της συγκέντρωσης. «Το λέω αυτό για τις τηλεοπτικές κάμερες, παρά το γεγονός ότι είναι ένας κακός άνθρωπος», συμπλήρωσε σαρκαστικά ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος.

Αντιδρούν οι ισπανόφωνοι

Πολλοί από αυτούς που συμμετείχαν στη διαδήλωση έξω από την προεκλογική εκδήλωση, εξέφρασαν το θυμό τους για τις θέσεις που έχει εκφράσει ο Τραμπ, αναφορικά με τη μετανάστευση, ενώ έσκισαν μια πινιάτα με ομοίωμα του Τραμπ. Η αστυνομία παρακολουθούσε τη διαμαρτυρία, ενώ η ένταση προκαλούνταν όταν οι διαδηλωτές πλησίαζαν σε μικρές ομάδες υποστηρικτών του Τραμπ.

Προς το τέλος της εκδήλωσης, εμφανίστηκε ελικόπτερο της αστυνομίας το οποίο περιπολούσε στον αέρα, ενώ καλούσε τους διαδηλωτές να διαλυθούν καθώς στην αντίθεση περίπτωση θα συλλαμβάνονταν από τις αρχές. Στη συνέχεια έφιπποι αστυνομικοί απομάκρυναν το πλήθος των διαδηλωτών από τη σκηνή της ομιλίας και προχώρησαν στις συλλήψεις.

Οι εμφανίσεις και ομιλίες του Τραμπ στις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, όπου διαμένουν ισπανόφωνοι πληθυσμοί έχουν προκαλέσει μεγάλες διαδηλώσεις, καθώς αντιδρούν στις δηλώσεις που έκανε στις αρχές της προεκλογικής εκστρατείας του, υποστηρίζοντας ότι το Μεξικό στέλνει εγκληματίες και βιαστές στις ΗΠΑ.

Λατίνοι ψηφοφόροι κι αλλαγή πολιτικής δυναμικής

Τα προβλήματα του Τραμπ με τους Λατίνους ψηφοφόρους εκτιμάται ότι θα κάνουν πιο δύσκολη ενδεχόμενη εκλογή του, στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 8 Νοεμβρίου. Πρόσφατη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η πολιτική ερευνητική ομάδα «Latino Decisions» έδειξε ότι ποσοστό 87% των ισπανόφωνων ψηφοφόρων που είναι εγγεγραμμένοι στα εκλογικά μητρώα βλέπουν αρνητικά την υποψηφιότητα του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου.

Οι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι πολιτείες όπως η Νεβάδα και το Νέο Μεξικό συγκεντρώνουν το μεγάλο ποσοστό των ισπανόφωνων ψηφοφόρων που μπορούν ν’ αλλάξουν την πολιτική δυναμική της εκλογικής διαδικασίας.

Η περιοδεία του Τραμπ στις δυτικές πολιτείες πραγματοποιείται πριν από τη διεξαγωγή των προκριματικών κύκλων στην Καλιφόρνια, αλλά και το Νέο Μεξικό, στις 7 Ιουνίου. Παράλληλα, έχει προγραμματίσει τη διεξαγωγή αρκετών εκδηλώσεων συγκέντρωσης χρημάτων για τον προεκλογικό του αγώνα στην Καλιφόρνια. Πρόκειται για τις πρώτες εκδηλώσεις συγκέντρωσης χρημάτων για την οικονομική υποστήριξη της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ, ο οποίος έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού της κόστους, με δικά του κονδύλια.

Οι υποστηρικτές του Τραμπ ελπίζουν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Χίλαρι Κλίντον δε θα της επιτρέψουν να αξιοποιήσει σε μεγάλο βαθμό, τη θετική πολιτική διείσδυση που έχει στους ισπανόφωνους.

Παραμένει επιφυλακτικός ο Πολ Ράιαν

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι ο Πολ Ράιαν ηγετική μορφή των Ρεπουμπλικάνων εξακολουθεί να είναι επιφυλακτικός έναντι της υποψηφιότητας του Ντόναλντ Τραμπ για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος, δηλώνοντας ότι δεν είναι έτοιμος να τον υποστηρίξει επίσημα.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, διέψευσε δημοσιογραφικές αναφορές ότι ήταν έτοιμος να υποστηρίξει τον Τραμπ στη διάρκεια συνάντησής του με τους δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο. «Δεν έχω λάβει ακόμη την απόφαση αυτή», δήλωσε ο Ράιαν τονίζοντας ότι δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ο 46χρονος πολιτικός, είναι το μόνο μέλος της ρεπουμπλικανικής ηγεσίας στο Κογκρέσο, που δεν έχει επίσημα εκφράσει την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα του Τραμπ, ενώ θα ασκήσει την προεδρία στον κεντρικό συνέδριο του κόμματος, που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι στο Κλίβελαντ.

Ο Ράιαν και ο Τραμπ είχαν προγραμματίσει να συνομιλήσουν τηλεφωνικά χθες το απόγευμα, δήλωσε εκπρόσωπος του Τραμπ. «Δεν πρόκειται για τηλεφώνημα αποδοχής και υποστήριξης της υποψηφιότητας», δήλωσε ο Τζακ Ρόντεϊ.

Η απόλυση του Ρικ Γουάιλι

Ο διευθυντής της πολιτικής μου καμπάνιας, Ρικ Γουάιλι «πρέπει ν’ απολυθεί» για τους χειρισμούς που έκανε στην επίτευξη συμφωνίας χρηματοδότησης με την Εθνική Επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δήλωσε ο Τραμπ χθες στους υποστηρικτές του, λίγο πριν αρχίσει την προεκλογική του ομιλία στην Καλιφόρνια.

Ο Γουάιλι είχε μόλις έξι εβδομάδες θητείας στην ηγεσία της πολιτικής καμπάνιας του Τραμπ. Η αναφερόμενη συμφωνία συμπεριλάμβανε 11 πολιτείες, αλλά όχι τη Νεβάδα, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι υπολογίζουν σε νίκη, προκειμένου ο Τραμπ να κερδίσει στην εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου.

Τρεις πηγές επιβεβαίωσαν τη φράση του Τραμπ ότι ο Γουάιλι πρέπει να απολυθεί, μετά την κίνηση του προέδρου της Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Νεβάδα, Μάικλ Μακντόναλντ να ενημέρωσει τον Τραμπ ότι υπεύθυνος για την «απουσία» της Νεβάδα από την εκστρατεία χρηματοδότησης της καμπάνιας του, ήταν ο Γουάιλι.

Στο επίπεδο της πολιτικής στρατηγικής, η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει προς τα έξω τον εσωτερικό πόλεμο που διεξάγεται στα επίπεδα ηγεσίας της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, μεταξύ της αρχικής ομάδας των στελεχών που ανέλαβαν να την υλοποιήσουν κι άλλων επαγγελματικών που ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος προσέλαβε σε μεταγενέστερα στάδια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Πλημμελή μέριμνα ασφάλειας

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος σήμερα στις ΗΠΑ, βρίσκεται η γνωστοποίηση του συμπεράσματος της έρευνας που πραγματοποίησε το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών, σχετικά με τη χρήση ιδιωτικής βάσης δεδομένων από τη Χίλαρι Κλίντον για τη διαχείριση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της, όταν ασκούσε τα καθήκοντα της υπουργού των Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η έρευνα αυτή, αποδίδει πλημμελή μέριμνα αναφορικά με την ασφάλεια του ηλεκτρονικού της ταχυδρομείου, τόσο στην ίδια όσο και σε προηγούμενους ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η Χίλαρι Κλίντον απέτυχε να ακολουθήσει τους κανόνες ασφάλειας του υπουργείου για τη διαφύλαξη αρχείων, ενώ χρησιμοποίησε την ιδιωτική βάση δεδομένων για τη διαχείριση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων τους, χωρίς προηγουμένως να έχει λάβει την απαιτούμενη άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Σε δημοσίευμα της, η εφημερίδα The New York Times ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι η Χίλαρι Κλίντον είχε δηλώσει ότι θα συνεργαστεί για τη διεξαγωγή της έρευνας, η ίδια, αρνήθηκε να εξεταστεί από το γενικό επιθεωρητή του υπουργείου Στιβ Λίνικ, όπως επίσης έπραξαν το ίδιο κι άλλοι υψηλόβαθμοι συνεργάτες της.

Ο Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του, δεν έχασε την ευκαιρία να σχολιάσει το αποτέλεσμα της έρευνας, δηλώνοντας με περισσή δόση σαρκασμού: «Δεν είναι καλή. Η αναφορά του γενικού επιθεωρητή, δεν είναι καλή», είπε.

Διαχωριστικές γραμμές και συστημική αφέλεια

Τα τελευταία γεγονότα στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του Ντόναλντ Τραμπ αποτυπώνουν σε σοβαρό βαθμό τις διαχωριστικές γραμμές της αμερικανικής κοινωνίας, που ο ίδιος έχει υπερτονίσει στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Ο λογαριασμός του με τους ισπανόφωνους πληθυσμούς παραμένει ανοιχτός και θα κριθεί στην κάλπη. Επίσης, ο δισταγμός του Πολ Ράιαν να υποστηρίξει επίσημα την υποψηφιότητά του, αφήνει ανοιχτό το πολιτικό ενδεχόμενο “εκπλήξεων” στο κεντρικό συνέδριο του κόμματος, καθώς δηλώνει ότι ο πυρήνας της ηγεσίας των Ρεπουμπλικάνων διατηρεί ακόμη ουσιαστικές επιφυλάξεις για την προεδρική υποψηφιότητα του Τραμπ. Ο προβληματισμός ενισχύεται ακόμη περισσότερο από τη διαμόρφωση των ισορροπιών στην ηγεσία της προεκλογικής του εκστρατείας, καθώς φαίνεται ότι οι προσωπικές επιλογές που έκανε έχουν γενικότερο οικονομικό και πολιτικό κόστος.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, αρνητικές εντυπώσεις προκαλεί η έλλειψη συνεργασίας της Χίλαρι Κλίντον με το γενικό επιθεωρητή του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην έρευνα για το χειρισμό των ηλεκτρονικών της μηνυμάτων. Η επιλογή της αυτή τονίζει περισσότερο τη συστημική πολιτική παρουσία της και τη διαχωρίζει πρακτικά από τις επιλογές και τις εξαγγελίες του συνυποψηφίου της για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι σίγουρο ότι θα εκμεταλλευτεί προεκλογικά το συμπέρασμα της έρευνας, προκειμένου να πλήξει την Χίλαρι Κλίντον σε προσωπικό επίπεδο, καταλογίζοντας της έλλειψη εμπειρίας, στα θέματα ασφάλειας για τη διαχείριση ζητημάτων που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Έτσι πλέον ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος έχει πρόσφορο έδαφος άσκησης προσωπικής κριτικής κατά της Κλίντον, σ’ έναν τομέα που ο ίδιος υστερεί.