Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς αναφέρθηκε σήμερα στην πιθανότητα «τροποποιήσεων» στο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της απασχόλησης, που βρίσκεται στο επίκεντρο των απεργιακών κινητοποιήσεων που απειλούν να παραλύσουν τη χώρα τρεις εβδομάδες πριν από την έναρξη του Euro 2016.

«Μπορούν πάντα να υπάρξουν τροποποιήσεις, βελτιώσεις», δήλωσε στα δίκτυα BFMTV και RMC ο γάλλος πρωθυπουργός, αποκλείοντας ωστόσο «την αλλαγή πλαισίου» ή απόσυρσης του νομοσχεδίου κατά του οποίου οργανώνονται σήμερα νέες απεργίες και διαδηλώσεις.

Τα συνδικάτα στη Γαλλία κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους κατά της εργατικής μεταρρύθμισης, με στόχο να κάμψουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ. Σήμερα οργανώνουν νέα ημέρα εθνικής κινητοποίησης, την όγδοη από τον Μάρτιο κατά του σχεδίου νόμου που θεωρούν καταστροφικό για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η κινητοποίηση είχε κορυφωθεί στις 31 Μαρτίου: 390.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία, 1,2 εκατομμύριο, σύμφωνα με τους οργανωτές.

Συνομιλίες με εκπροσώπους της πετρελαϊκής βιομηχανίας

Στο μεταξύ, ο γάλλος πρωθυπουργός θα δεχθεί το Σάββατο στο γραφείο του εκπροσώπους της πετρελαϊκής βιομηχανίας, ανακοινώθηκε σήμερα από το προσωπικό του, καθώς ο τομέας πλήττεται από απεργίες εναντίον των σχεδιαζόμενων μεταρρυθμίσεων στην εργασιακή νομοθεσία.

Ο Βαλς έχει υιοθετήσει σκληρή στάση έναντι της σκληροπυρηνικής συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας CGT που ηγείται της απεργιακής κινητοποίησης εξαιτίας της οποίας τις δύο τελευταίες εβδομάδες έκλεισαν διυλιστήρια και διακόπηκε ο ανεφοδιασμός σε καύσιμα.