Το αεροπλάνο που μεταφέρει την ουκρανή πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας Νάντια Σαβτσένκο από τη Ρωσία, όπου κρατείτο, στην Ουκρανία προσγειώθηκε στο Κίεβο, δήλωσε ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.

«Προεδρικό αεροπλάνο με την ουκρανή ηρωίδα Νάντια Σαβτσέκο προσγειώθηκε», ανέφερε ο Ποροσένκο στον λογαριασμό του στο Twitter.

Στο μεταξύ, οι δύο ρώσοι πολίτες που είχαν φυλακιστεί από το Κίεβο βρίσκονται τώρα πίσω στη Ρωσία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος πρόσθεσε πως η Νάντια Σαβτσένκο έχει πάρει χάρη από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Σαβτσένκο, πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας, είχε προσφερθεί εθελοντικά να πολεμήσει με μια χερσαία μονάδα εναντίον των αυτονομιστών που πρόσκεινται στη Μόσχα και οι οποίοι εξεγέρθηκαν εναντίον της κυβέρνησης του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία.

Η Σαβτσένκο συνελήφθη και δικάστηκε στη νότια Ρωσία με την κατηγορία της συνέργειας στον φόνο ρώσων δημοσιογράφων, οι οποίοι σκοτώθηκαν από πυρά πυροβολικού ενώ κάλυπταν τη σύγκρουση.

Τον Μάρτιο, ρωσικό δικαστήριο την καταδίκασε σε κάθειρξη 22 χρόνων. Ενώ βρισκόταν στις ρωσικές φυλακές, εξελέγη μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου και στην Ουκρανία θεωρείται ευρέως σύμβολο της αντίστασης στη Ρωσία.

Ο Γεροφέγεφ και ο Αλεξαντρόφ είχαν δηλώσει και οι δύο σε συνεντεύξεις τους στο Ρόιτερς πέρυσι πως είναι στρατιώτες των ρωσικών ειδικών δυνάμεων που συνελήφθησαν ενώ πραγματοποιούσαν μυστική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία.

Όμως η Μόσχα, η οποία αρνείται ότι έχει στείλει στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία, δεν έχει ποτέ παραδεχθεί δημόσια ότι οι δύο άνδρες ενεργούσαν υπό τις εντολές της.