Την πάγια θέση του πως δεν πρόκειται να αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης στο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, επανέλαβε σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της δημόσιας Γερμανικής Τηλεόρασης ARD, ο μελλοντικός ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, νικητής των πρόσφατων αυστριακών προεδρικών εκλογών, στο δεύτερο γύρο των οποίων την Κυριακή συγκέντρωσε ποσοστό 50,3% έναντι 49,7% του αντιπάλου του, Νόρμπερτ Χόφερ, υποψηφίου του Κόμματος των Ελευθέρων.

«Το Κόμμα των Ελευθέρων παίζει με τη φωτιά», τόνισε ο Βαν ντερ Μπέλεν, παραπέμποντας στην “αντιευρωπαική” πολιτική του κόμματος αυτού, και επισήμανε πως η Αυστρία είναι μία μικρή, ανοικτή χώρα, που εξαρτάται από τις εξαγωγές και “ως εκ τούτου δεν είναι ούτε πολιτικά ούτε οικονομικά προς το συμφέρον της να κόψει την ομφάλιο λώρο με την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο ίδιος δεν πρόκειται να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Κόμμα των Ελευθέρων, εάν αυτό αναδειχθεί σε πρώτη πολιτική δύναμη στη Βουλή έπειτα από τις επόμενες εκλογές, σημείωσε ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Στο ζήτημα της προσφυγικής πολιτικής, ο μελλοντικός πρόεδρος της χώρας υποστήριξε έναν “πραγματιστικό ουμανισμό”, προσθέτοντας πως είναι μεν υποχρέωση των ευρωπαϊκών χωρών να βοηθούν ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, ωστόσο υπάρχουν και όρια στις δυνατότητες.

Όπως και στη διάρκεια του προεκλογικού του αγώνα, τοποθετήθηκε εναντίον αξιόποινων πράξεων από την πλευρά των προσφύγων, τονίζοντας πως έχουν και υποχρεώσεις και θα πρέπει να τηρούν τους νόμους της χώρας.

Σχολιάζοντας το οριακό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών σημείωσε πως δεν θέλει να το “δραματοποιήσει” ούτε και θέλει να κάνει λόγο για μία διχασμένη χώρα, ενώ θεωρεί θετικό το γεγονός ότι ο προεκλογικός αγώνας «πολιτικοποίησε» τη χώρα.

Υπενθυμίζεται πως οι επιστολικές ψήφοι, των οποίων η καταμέτρηση ολοκληρώθηκε μόλις το απόγευμα της Δευτέρας — ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο έπειτα από το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων την Κυριακή — έδωσαν τελικά τη νίκη στον 72χρονο νέο πρόεδρο της Αυστρίας, του οποίου η υποψηφιότητα υποστηρίχθηκε από το κόμμα των Πράσινων, έχοντας ο ίδιος διατελέσει στο παρελθόν επί ένδεκα χρόνια αρχηγός τους.

Ήδη στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση του επίσημου τελικού αποτελέσματος, ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν είχε τονίσει πως το οριακό εκλογικό αποτέλεσμα καθιστά ακόμη μεγαλύτερη την ευθύνη του να υπηρετήσει όλους τους πολίτες.

Στις προθέσεις του συγκαταλέγονται η εποικοδομητική συνεργασία του με την κυβέρνηση και τη Βουλή, η καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση από μέρους του της Αυστρίας στο εξωτερικό, την Ευρώπη και τον κόσμο, και βέβαια η προώθηση στο εσωτερικό όλων εκείνων που ενώνουν έναντι εκείνων που χωρίζουν, όπως επίσης το άνοιγμα δρόμων για την αυστριακή οικονομία στο εξωτερικό για την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας στη χώρα.

Ο μελλοντικός Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος επισήμανε πως στόχος του είναι σε έξι χρόνια στο τέλος της θητείας του, να μπορούν όλοι οι άνθρωποι στην Αυστρία να λένε ότι «είμαι καλά, περνώ καλύτερα» και να ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον.

Ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας θα ορκιστεί στις 8 Ιουλίου, αναλαμβάνοντας τα νέα καθήκοντά του ως διάδοχος του εδώ και δώδεκα χρόνια προέδρου της χώρας, του Χάιντς Φίσερ (σ.σ.: ο οποίος, σύμφωνα με το αυστριακό Σύνταγμα, έπειτα από δύο συνεχείς εξαετείς θητείες, δεν μπορούσε να είναι εκ νέου υποψήφιος σε προεδρικές εκλογές), με τον οποίο είχε χθες μία πρώτη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο σε ιδιαίτερα φιλικό και θερμό κλίμα.