Η διεθνής διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή, με πρωτοβουλία της Γαλλίας, θα διεξαχθεί στις 3 Ιουνίου στο Παρίσι και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα μετάσχει σε αυτή, δήλωσε σήμερα ο Μανουέλ Βαλς, ενώ ο ισραηλινός ομόλογός του Μπενιαμίν Νετανιάχου τάσσεται υπέρ των διμερών διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους.

“Οι Ισραηλινοί ξέρουν ότι η διεθνής αυτή διάσκεψη θα διεξαχθεί στις 3 Ιουνίου στο Παρίσι, ξέρουν ότι οι Αμερικανοί, για παράδειγμα, θα είναι παρόντες με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, ξέρουν επίσης ότι πρέπει οπωσδήποτε να έχουν διάλογο με τις αραβικές χώρες, νομίζω με την Αίγυπτο, την Ιορδανία αλλά και αύριο αναμφίβολα και με τη Σαουδική Αραβία”, δήλωσε ο Μανουέλ Βαλς σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 από την Ιερουσαλήμ. “Η δύναμη” της Γαλλίας “είναι η ικανότητά της να μιλά με όλους και έχουμε καλές σχέσεις με όλους”.

Η διεθνής συνάντηση, στην οποία θα μετάσχουν σχεδόν 20 χώρες και θα διεξαχθεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και διεθνών οργανισμών, έχει στόχο να θέσει τις βάσεις της διάσκεψης αυτής, στην οποία δεν θα υπάρχει ισραηλινή ή παλαιστινιακή συμμετοχή.

Ο Νετανιάχου διαφωνεί με την ιδέα της διεθνούς διάσκεψης και δηλώνει έτοιμος να συναντηθεί με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς οποτεδήποτε και οπουδήποτε.

Ωστόσο για τον Βαλς, “η διεθνής αυτή διάσκεψη είναι χρήσιμη γιατί αναμένεται να δημιουργήσει τις αυριανές προϋποθέσεις ενός πλαισίου εντός του οποίου Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί θα έχουν απευθείας διάλογο. Διότι σήμερα αυτό που υπάρχει είναι το στάτους κβο”.

“Το στάτους κβο είναι μια βραδυφλεγής βόμβα και καθώς είμαστε φίλοι του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, θεωρούμε ότι χρειάζεται η ειρήνη”.

“Δεν το κάνουμε στην πλάτη των Ισραηλινών ή των Παλαιστινίων, αλλά με τη βούληση να αποκατασταθεί ένας ισότιμος διάλογος μεταξύ των δύο αρχών, μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, για να επιτευχθεί η δημιουργία δύο κρατών, ενός ισραηλινού κράτους, ενός παλαιστινιακού κράτους”, πρόσθεσε ο Βαλς.

O παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ράμι Χαμντάλα απέρριψε σήμερα την αντιπρόταση του Ισραήλ στη γαλλική πρωτοβουλία για την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας, κρίνοντας ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προσπαθεί να “κερδίσει χρόνο”.

“Ο χρόνος πιέζει. Ο Νετανιάχου προσπαθεί να κερδίσει χρόνο” με την προσφορά του για απευθείας διαπραγματεύσεις με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στο Παρίσι, “αλλά αυτή τη φορά δεν θα ξεφύγει από τη διεθνή κοινότητα”, δήλωσε ο Χαμντάλα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης έχοντας δίπλα του τον γάλλο πρωθυπουργό.

Ο Νετανιάχου απέρριψε χθες τη γαλλική πρόταση για διεθνή διάσκεψη προτείνοντας στο Παρίσι αντί αυτής να φιλοξενήσει διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, οι οποίες συνιστούν “τον μόνο τρόπο προώθησης της ειρήνης”, όπως δήλωσε.