Ο υπερσυντηρητικός αγιατολάχ Αχμάντ Τζανατί, 89 ετών, εξελέγη σήμερα πρόεδρος της Συνέλευσης των Ειδικών από το ισχυρό αυτό όργανο του ιρανικού καθεστώτος, μετέδωσε η επίσημη ιρανική τηλεόραση.

Η Συνέλευση των Ειδικών, που ανανεώθηκε μετά τις εκλογές της 26ης Φεβρουαρίου, απαρτίζεται στην πλειοψηφία της από ιερωμένους, αρμόδιους να διορίζουν, να επιβλέπουν και ενδεχομένως να καθαιρούν τον ανώτατο ηγέτη. Το όργανο αυτό μπορεί να παίξει πρωταρχικό ρόλο λόγω της ηλικίας του νυν ανώτατου πνευματικού ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας, του 76χρονου αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος είναι η ανώτατη αρχή στο Ιράν.

Ο αγιατολάχ Τζανατί έλαβε μια πλειοψηφία 51 ψήφων (επί 85 ψηφισάντων). Οι δύο άλλοι υποψήφιοι, ο αγιατολάχ Εμπραχίμ Αμινί και ο αγιατολάχ Μαχμούντ Χασεμί Σαχρουντί, έλαβαν αντίστοιχα 21 και 13 ψήφους.

Τα μεταρρυθμιστικά και μετριοπαθή κόμματα που στηρίζουν τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί και τον πρώην πρόεδρο Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, και οι δύο μέλη της συνέλευσης αυτής, είχαν κάνει εκστρατεία υπέρ της εκλογής του αγιατολάχ Αμινί ώστε να αποκλειστεί ο αγιατολάχ Τζανατί.

Ήδη κατά τη διάρκεια των εκλογών της 26ης Φεβρουαρίου, ο συνασπισμός των μετριοπαθών και μεταρρυθμιστικών κομμάτων είχε ζητήσει από τους εκλογείς να αποκλείσουν τον αγιατολάχ Τζανατί και δύο ακόμη υπερσυντηρητικούς ιερωμένους, τους αγιατολάχ Μοχάμαντ Γιαζντί και Μοχάμαντ Τάγκι Μεσμπάχ Γιαζντί.

Οι δύο τελευταίοι ηττήθηκαν, ο Τζανατί μόλις που εξελέγη στην Τεχεράνη.

Η εκλογή αυτή ενισχύει τη θέση του σκληροπυρηνικού Τζανατί, ο οποίος ηγείται επίσης του Συμβουλίου των Φρουρών του Συντάγματος, που είναι αρμόδιο να εποπτεύει τις εκλογές και να εγκρίνει αν οι νόμοι που ψηφίζονται από το Κοινοβούλιο είναι σύμφωνοι με το Σύνταγμα και τους κανόνες του Ισλάμ.

Η εκλογή του Τζανατί είναι ένδειξη ότι οι συντηρητικοί κυριαρχούν ευρέως στη νέα Συνέλευση των Ειδικών, παρά την ήττα των Γιαζντί και Μεσμπάχ Γιαζντί.

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ είχε δηλώσει τον Μάρτιο ότι η Συνέλευση των Ειδικών πρέπει να «μείνει μια επαναστατική συνέλευση, να σκέφτεται και να δρα επαναστατικά».