Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, που στηρίζεται από τους Πρασίνους, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία. Ο υποψήφιος του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ, παραδέχτηκε την ήττα του.

Για μια «δραματική επιστροφή» του οικολόγου Μπέλεν, κάνει λόγο το Reuters, σημειώνοντας πως κατόρθωσε να νικήσει τον υποψήφιο ο οποίος θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος ακροδεξιός ηγέτης κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Χόφερ ανακοίνωσε την ήττα του μέσω της σελίδας που διατηρεί στο Facebook, όπου έγραψε ότι «φυσικά είμαι λυπημένος σήμερα. Θα επιθυμούσα να φροντίσω για εσάς την υπέροχη χώρα μας σαν πρόεδρος».

Η νίκη του Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν κρίθηκε στις επιστολικές ψήφους, οι οποίες καταμετρήθηκαν σήμερα, καθώς τα αποτελέσματα της Κυριακής δεν μπορούσαν να δείξουν σαφές προβάδισμα κάποιου υποψηφίου, αν και ο Χόφερ προηγούνταν ελαφρά.

Σύμφωνα με την πρώτη πρόβλεψη του υπ. Εσωτερικών της Αυστρίας, το Κόμμα των Ελευθέρων λαμβάνει το 49,7% των ψήφων, με τον ανεξάρτητο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν να λαμβάνει το 50,3%.

Σε απόλυτους αριθμούς ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν συγκέντρωσε 2.254.484 ψήφους, έναντι 2.223.458 του αντιπάλου του Νόρμπερτ Χόφερ, με τη διαφορά μεταξύ τους να αγγίζει μόλις τις 30.000.

Το ποσοστό συμμετοχής στον χθεσινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ανήλθε σε 72,7%.

Ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν θα ορκιστεί στις 8 Ιουλίου νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, αναλαμβάνοντας τα νέα καθήκοντά του ως διάδοχος του εδώ και 12 χρόνια ομοσπονδιακού προέδρου της χώρας, Χάιντς Φίσερ. Ο 72χρονος Μπέλεν θα είναι ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας για τα επόμενα 6 χρόνια.