Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Σαν Φρανσίσκο παραιτήθηκε χθες έπειτα από αίτημα του δημάρχου, μερικές ώρες αφότου μια Αφροαμερικανίδα σκοτώθηκε από αστυνομικό.

Ο δήμαρχος Εντ Λι ανακοίνωσε την παραίτηση του Γκρεγκ Σαρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λέγοντας ότι ελπίζει έτσι να «ηρεμήσει την πόλη» που συγκλονίζεται από φυλετικές εντάσεις. «Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε, αλλά όχι αρκετά γρήγορα, ούτε για μένα ούτε για τον Γκρεγκ, γι’ αυτό του ζήτησα να παραιτηθεί», δήλωσε.

Ώρες νωρίτερα, ο Γκρεγκ Σαρ ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι μια 27χρονη μαύρη που οδηγούσε ένα κλεμμένο αυτοκίνητο σκοτώθηκε από την αστυνομία μετά την άρνησή της να υπακούσει στο σήμα των αρχών να σταματήσει το αυτοκίνητό της.

Το τραγικό αυτό συμβάν σημειώθηκε ενώ κλίμα μεγάλης έντασης επικρατεί μεταξύ της αστυνομίας του Σαν Φρανσίσκο και της μαύρης κοινότητας έπειτα από σειρά γεγονότων ρατσιστικού χαρακτήρα στην πόλη της Καλιφόρνιας.

Η αστυνομία δέχεται επικρίσεις μετά τον θάνατο τον Δεκέμβριο του Μάριο Γουντς, ενός 26χρονου μαύρου που επλήγη από σφαίρες της αστυνομίας, και του λατινοαμερικανού Λούις Γκονγκόρα τον Απρίλιο, αλλά και λόγω της ανταλλαγής ρατσιστικών και ομοφοβικών μηνυμάτων μεταξύ αστυνομικών.

«Οι τελευταίοι μήνες συγκλόνισαν και διαίρεσαν την πόλη μας και οι εντάσεις μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και της μαύρης κοινότητας που υπέβοσκαν εδώ και χρόνια ήρθαν στην επιφάνεια. Οι αστυνομικοί που εμπλέκονται περιστατικά αυτά, είτε αυτοί δικαιολογούνται είτε όχι, ανάγκασαν την πόλη να ανοίξει τα μάτια της και να μας ρωτήσει πότε και πως η αστυνομία κάνει χρήση θανατηφόρου βίας», είπε ο δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο.

Ο δήμαρχος, ο οποίος δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία, αντικατέστησε τον αρχηγό της με τον Αφροαμερικανό Τόνι Τσάπλιν, ο οποίος υπηρετεί 26 χρόνια στο σώμα.

Η παραίτηση του αρχηγού Σαρ είχε ζητηθεί εδώ και πολύ καιρό και ομάδα πέντε ακτιβιστών, οι «Frisco Five», είχε ήδη πραγματοποιήσει απεργία πείνας 17 ημερών για να υποστηρίξει το αίτημα αυτό.

Το Σαν Φρανσίσκο είναι η τελευταία πόλη στην Καλιφόρνια όπου οι δυνάμεις της τάξης αποτελούν στόχο για πράξεις ρατσιστικού χαρακτήρα.

Τον Απρίλιο, αξιωματούχος της αστυνομίας στην κομητεία του Λος Άντζελες αναγκάστηκε να παραιτηθεί αφού δημοσίευσε μεταξύ 2012 και 2013 από το ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο στη δουλειά μηνύματα κατά των μαύρων, των μουσουλμάνων, των λατινοαμερικανών και των γυναικών.