Οι μεγάλες δυνάμεις προσπαθούν να επαναλάβουν σήμερα στη Βιέννη τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη Συρία, οι οποίες προσκόπτουν στους όρους μιας πολιτικής μετάβασης και, επί του πεδίου, σε παραβιάσεις της εκεχειρίας και στην παρεμπόδιση της προώθησης της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Διεθνής Ομάδα Στήριξης της Συρίας (ΔΟΣΣ), που τελεί υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και της Ρωσίας, άρχισε τη συνεδρίασή της το πρωί.

Οι τρεις στόχοι που έχουν οριστεί για να σταματήσει ο καταστροφικός πόλεμος αποτελούν το επίκεντρο των συνομιλιών: «η παγίωση της παύσης των εχθροπραξιών, η εγγύηση για προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη χώρα και η επιτάχυνση της πολιτικής μετάβασης», σύμφωνα με την αμερικανική διπλωματία.

Η πολιτική μετάβαση παραμένει το θέμα στο οποίο προσκόπτουν οι συνομιλίες. Ο οδικός χάρτης των διαπραγματευτών προβλέπει τη συγκρότηση την 1η Αυγούστου ενός συριακού οργάνου πολιτικής μετάβασης, όπως ορίζει απόφαση του ΟΗΕ, αλλά η προθεσμία αυτή μοιάζει όλο και πιο απατηλή σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές.

Οι συνομιλίες για τη Συρία μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων σήμερα έχουν στόχο την αποκατάσταση της εκεχειρίας σε όλη τη χώρα και την είσοδο σε πολιορκούμενες περιοχές ώστε να ενθαρρυνθούν οι ομάδες της αντιπολίτευσης να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, δήλωσε σήμερα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ.

«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να επιστρέψουμε στην πολιτική διαδικασία… Το θέμα είναι η βελτίωση των όρων για την εκεχειρία και την ανθρωπιστική βοήθεια ώστε να επιτύχουμε η αντιπολίτευση να διαπραγματευτεί με το συριακό καθεστώς στη Γενεύη», δήλωσε ο Στάινμάιερ στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνάντησης στην οποία μετέχουν υπουργοί από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, ευρωπαϊκά κράτη και χώρες της Μέσης Ανατολής. «Δεν υπάρχει βιώσιμο μέλλον για τη Συρία με τον Άσαντ», τόνισε. «Να γιατί πρέπει να συζητήσουμε, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, όρους για μια μεταβατική κυβέρνηση και για να μπουν τα πράγματα στο σωστό δρόμο».

«Ο στόχος για τον Αύγουστο είναι να έχουμε καταρτίσει ένα πλαίσιο, ένα συμφωνημένο πλαίσιο, για μια πολιτική μετάβαση», είχε δηλώσει χθες ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη Βιέννη. Ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε, σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματούχο, πιο ανοικτός σε σχέση με το καθεστώς της Δαμασκού. «Το καθεστώς είναι πολύ απλά απόν (από τις συνομιλίες) και (το καθεστώς) είναι πράγματι το κλειδί της κατάστασης», είπε ο αξιωματούχος.

Με την πολιτική, στρατιωτική και οικονομική τους στήριξη στη Συρία, η Ρωσία και το Ιράν επιτρέπουν ντε φάκτο τη διατήρηση του καθεστώτος, ενώ του δίνουν τη δυνατότητα να μην εισέρχεται σε συνομιλίες, δήλωσε με λύπη γαλλική διπλωματική πηγή.

Η τύχη του Άσαντ είναι η βασική διαχωριστική γραμμή μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και των περιφερειακών της ΔΟΣΣ, της ομάδας των 17 χωρών και τριών διεθνών οργανισμών, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, το Ιράν και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υποστηρίζοντας τη διπλωματική προσπάθεια της ΔΟΣΣ, Μόσχα και Τεχεράνη προσφέρουν καθοριστική στρατιωτική βοήθεια στο συριακό καθεστώς επί του πεδίου.

Επιδρομές στο Χαλέπι

«Απέχουμε μακράν σήμερα από τη γραμμή τερματισμού», είχε δηλώσει χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Ωστόσο αν όλα όσα συμφωνήθηκαν υπό την αιγίδα της ΔΟΣΣ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τεθούν σε ισχύ, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες η κατάσταση να μην μείνει όπως είναι».

Επί του πεδίου, η εκεχειρία μεταξύ του καθεστώτος και των ανταρτών που τέθηκε σε ισχύ από τα τέλη Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία των Ρώσων και των Αμερικανών, παραβιάστηκε επανειλημμένα.

Η ένοπλη εξέγερση κατά του καθεστώτος είναι βαθιά διαιρεμένη ανάμεσα σε πολλές οργανώσεις, τζιχαντιστικές, ισλαμιστικές και μετριοπαθών ανταρτών.

Τουλάχιστον τρεις άμαχοι, μεταξύ τους μια γυναίκα και ένα κοριτσάκι, σκοτώθηκαν σε επιδρομή των κυβερνητικών δυνάμεων τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στη συνοικία Σουκάρι, την οποία ελέγχουν οι αντάρτες, εντός της πόλης του Χαλεπίου όπου μια προσωρινή εκεχειρία εξέπνευσε την περασμένη Πέμπτη.

Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, οι βομβαρδισμοί μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών μειώθηκαν σημαντικά, έπειτα από δύο εβδομάδες βίαιων επεισοδίων που προκάλεσαν τον θάνατο 300 ανθρώπων από τις 22 Απριλίου.

Στην επαρχία Ιντλίμπ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ελέγχεται από το Μέτωπο αλ Νόσρα, το συριακό σκέλος της Αλ Κάιντα, οκτώ άμαχοι, ανάμεσά τους τέσσερις γυναίκες και τρία παιδιά, σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς των κυβερνητικών δυνάμεων στην περιοχή Μπντάμα.

Οι σφοδρές μάχες που μαίνονται εδώ και 20 ημέρες μεταξύ αντιπάλων ισλαμιστικών ομάδων για τον έλεγχο ενός προπυργίου της εξέγερσης κοντά στη Δαμασκό, στοίχησαν τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους, ανακοίνωσε την Κυριακή το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από τον Μάρτιο του 2011 που ξέσπασε η εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ, περισσότεροι από 270.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ εκατομμύρια εκτοπίστηκαν προκαλώντας μείζονα ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή και την Ευρώπη.

Τρεις κύκλοι έμμεσων ενδοσυριακών διαβουλεύσεων έχουν διεξαχθεί από την αρχή της χρονιάς στη Γενεύη, χωρίς να υπάρξει πρόοδος. Ο τελευταίος κύκλος, τον Απρίλιο, διακόπηκε καθώς επαναλήφθηκαν οι εχθροπραξίες στο Χαλέπι.