Ο Τζορτζ Ζίμερμαν, ο πρώην φύλακας που αθωώθηκε σε δεύτερο βαθμό για τον φόνο του μαύρου εφήβου Τρέιβον Μάρτιν το 2012 στη Φλόριντα, σε μια υπόθεση που αναζωπύρωσε τις φυλετικές εντάσεις στις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ότι θα διαθέσει σε δημοπρασία το όπλο που χρησιμοποίησε για τον φόνο.

Πρόσφατα το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης επέστρεψε στον Ζίμερμαν το όπλο αυτό, σύμφωνα με το Gunbroker.com, την ιστοσελίδα από την οποία θα δημοπρατηθεί το συγκεκριμένο όπλο.

Σε ανακοίνωση που ανάρτησε στην ίδια ιστοσελίδα, ο Ζίμερμαν γράφει: «Με υπερηφάνεια ανακοινώνω την πώληση ενός εμβληματικού αμερικανικού πυροβόλου όπλου. Αυτό το όπλο χρησιμοποιήθηκε για να προασπίσω τη ζωή μου και να θέσω τέρμα στη βίαιη επίθεση του Τρέιβον Μάρτιν». Είναι μια «ευκαιρία να αποκτήσετε ένα κομμάτι της αμερικανικής ιστορίας», τονίζει προσπαθώντας να προσελκύσει πιθανούς αγοραστές.

Το όπλο, ένα Kel-Tec PF-9 9 χιλιοστών, θα διατεθεί σε δημοπρασία από τις 18.00 ώρα Ελλάδας και για μία ημέρα, με αρχική τιμή τα 5.000 δολάρια.

Το Ίδρυμα Τρέιβον Μάρτιν «δεν έχει σχόλια για τις ενέργειες του προσώπου που δολοφόνησε τον Τρέιβον», γράφει ο πατέρας του αγοριού, ο Τρέισι Μάρτιν, σε ανακοίνωση.

Στις 26 Φεβρουαρίου του 2012, ο Ζίμερμαν, ο οποίος ήταν εθελοντής φύλακας στη συνοικία Σάνφορντ στη Φλόριντα την ώρα που σημειώθηκε το περιστατικό, πυροβόλησε τον Μάρτιν, έναν 17χρονο άοπλο μαύρο, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για αυτοάμυνα. Η οικογένεια του Μάρτιν είπε ότι έφηβος περνούσε απλώς από την κατοικημένη αυτή περιοχή επιστρέφοντας στο σπίτι του από ένα παντοπωλείο.

Η υπόθεση αναζωπύρωσε τις φυλετικές εντάσεις στις ΗΠΑ, και τις κλιμάκωσε το 2013, μετά την αθώωση του Ζίμερμαν από ορκωτό δικαστήριο.

Έκτοτε ο Ζίμερμαν είχε διάφορα μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη, κάθε φορά για υποθέσεις βίας, από τις οποίες βγήκε αλώβητος, καθώς δεν υπήρξαν μηνύσεις σε βάρος του.

Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε μετά την αθώωση του Ζίμερμαν ότι «στη θέση του Μάρτιν θα μπορούσε να ήταν αυτός πριν από 35 χρόνια», ενώ κάλεσε τους Αμερικανούς να καταλάβουν τον πόνο που ένιωσαν οι Αφροαμερικανοί στην υπόθεση αυτή.

Ρητορική κατά των όπλων

Ο Ζίμερμαν δήλωσε στην ιστοσελίδα ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ένα μέρος των εσόδων για την καταπολέμηση του κινήματος Black Lives Matter, το οποίο συγκροτήθηκε μετά το περιστατικό αυτό, όπως και για την καταπολέμηση της «βίας κατά των αστυνομικών».

Πρόσθεσε ότι μέρος των εσόδων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την καταπολέμηση της «ρητορικής κατά των πυροβόλων όπλων» της υποψήφιας για το χρίσμα των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.