Περισσότεροι από 125 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μεγάλη ανάγκη από τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Γιαν Έλιασον, που τονίζει ότι ο αριθμός των εμφυλιοπολεμικών συγκρούσεων τριπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία.

Στη διάρκεια θεματολογικής συζήτησης για την ειρήνη και την ασφάλεια ο Έλιασον εξήγησε ότι το 80% των σημερινών αναγκών ανθρωπιστικής βοήθειας, προκαλείται από τις βίαιες πολεμικές συγκρούσεις, την κλιματική αλλαγή, την ξηρασία, αλλά και τα ακραία φυσικά φαινόμενα.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ υποστηρίζει ότι ο διεθνής οργανισμός θα πρέπει να θέσει ως βασική αποστολή του την προληπτική δράση έναντι των απειλών ασφάλειας, ενώ υψηλής προτεραιότητας θα πρέπει να είναι και η διεξαγωγή ερευνών για την εφαρμογή μακροπρόθεσμων -ολικού χαρακτήρα- λύσεων στις εμφυλιοπολεμικές συγκρούσεις.

Στο επίπεδο της εσωτερικής του αναδιοργάνωσης ο ΟΗΕ λαμβάνει μέτρα κατά της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της κακοποίησης αδύναμων ομάδων, αλλά και της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στη διεξαγωγή των ειρηνευτικών αποστολών, σύμφωνα με τον Έλιασον.