Ελεύθεροι αφέθηκαν ύστερα από κράτηση σχεδόν δέκα μηνών τρεις Ισπανοί δημοσιογράφοι που είχαν απαχθεί κοντά στο Χαλέπι της Συρίας και αναμένεται σήμερα να επιστρέψουν στη χώρα τους.

«Είμαστε ευτυχείς και ανακουφισμένοι που μπορούμε να γιορτάσουμε την απελευθέρωση των Αντόνιο Παμπλιέγκα, Χοσέ Μανουέλ Λόπεθ και Ειντζελ Σαστρε», δήλωσε η πρόεδρος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα Ισπανίας, Μαλέν Αζνάρεζ, σε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση και τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, η άφιξη των δημοσιογράφων, οι οποίοι βρίσκονταν χθες στην Τουρκία, αναμένεται σήμερα το πρωί στην αεροπορική βάση Torrejon έξω από την Μαδρίτη. Ωστόσο οι αρχές δεν θέλησαν να επιβεβαιώσουν την ημερομηνία και την ώρα της επιστροφής τους.

Η ισπανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει χθες βράδυ την απελευθέρωση των τριών δημοσιογράφων.

«Πριν μερικές ώρες αφέθηκαν ελεύθεροι οι τρεις Ισπανοί δημοσιογράφοι Χοσέ Μανουέλ Λόπεθ, Ειντζελ Σαστρε και Αντόνιο Παμπλιέγκα που απήχθησαν στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, πριν από σχεδόν δέκα μήνες», ανέφερε η ανακοίνωση.

Στο μήνυμά της, η ισπανική κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως η απελευθέρωση αυτή κατέστη «δυνατή χάρη στη δουλειά πολλών υπαλλήλων και στη συνεργασία φίλων και συµµάχων, ιδιαίτερα στην τελική φάση από την Τουρκία και το Κατάρ». Σε αυτές τις δύο χώρες βρίσκονται σημαντικές αμερικάνικες στρατιωτικές βάσεις.

Δεν έγινε γνωστό εάν πληρώθηκαν λύτρα.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι τρεις δημοσιογράφοι εθεάθησαν για τελευταία φορά στις 13 Ιουλίου 2015 στην περιοχή Μααντί (Χαλέπι), την οποία ελέγχουν διάφορες επαναστατικές ομάδες. Βρίσκονταν σε φορτηγάκι και απήχθησαν από ομάδα αντρών.