«Φωτιά» έχουν πάρει, προφανώς και εν όψει των βουλευτικών εκλογών στις 22 Μαΐου, οι σχέσεις του υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη και του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, με τους δύο να ανταλλάσσουν πυρά για τους χειρισμούς του Κυπριακού.

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε από το ΡΙΚ, όπου ο Ν. Παπαδόπουλος υποστήριξε πως ο υπουργός Εξωτερικών σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου σε τουρκικό ΜΜΕ, αν θα επιθυμούσε μια μέρα να ταξιδεύσει από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου (Ερτζιάν), είχε πει πως «θα τον βόλευε να πετά από εκεί για Βρυξέλλες». Όπως ισχυρίστηκε, στην απάντησή του δεν διαφάνηκε ότι ο κ. Κασουλίδης εννοούσε σε περίπτωση συνολικής λύσης του Κυπριακού ή σε περίπτωση εφαρμογής κάποιων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Μάλιστα ο κ. Παπαδόπουλος επιτέθηκε στον υπουργό Εξωτερικών και μέσω facebook, παρουσιάζοντας τη μεταφρασμένη συνέντευξη του κ. Κασουλίδη και σχολιάζοντας πως «ο υπουργός της σοβαρότητας θέλει να πετά από την Τύμπου, επειδή τον βολεύει».

Άμεση ήταν η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών στο ΡΙΚ, ο οποίος απέρριψε τους ισχυρισμούς του κ. Παπαδόπουλου για την Τύμπου και κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ ως «έναν από τους πολιτικούς στην Κύπρο, που δεν θέλει λύση του Κυπριακού». Είναι πρακτική του Νικόλα Παπαδόπουλου είπε, «να στήνει σενάρια σε ανακρίβειες και στρεβλώσεις».

Ο κ. Κασουλίδης διάβασε το αυτούσιο κείμενο της απομαγνητοφωνημένης συνέντευξης, που έδωσε στον Τούρκο δημοσιογράφο και εξήγησε πως η ερώτηση δεν αφορούσε χρησιμοποίηση από μέρους του του αεροδρομίου Τύμπου σε περίπτωση λειτουργίας του μέσω ΜΟΕ, αλλά σε περίπτωση συνολικής λύσης του Κυπριακού.

«Η απάντηση που έδωσα ήταν ότι υποφέρω πολύ, επειδή μία φορά τον μήνα απαιτείται να ταξιδεύω για τις Βρυξέλλες. Ως εκ τούτου επιθυμώ να έρθει μια μέρα που θα έχουμε λύση του Κυπριακού για να μπορώ να ταξιδεύω από την Τύμπου που είναι πολύ πιο εύκολο και πιο γρήγορο από οποιαδήποτε άλλη διαδρομή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κασουλίδης.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην απόφαση της Κομισιόν να δώσει το «πράσινο» φως στη θεώρηση βίζας σε Τούρκους υπηκόους, επισημαίνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πήρε απόφαση να ψηφίσει υπέρ. Σημείωσε δε, πως η Λευκωσία έχει ένα λόγο παραπάνω για το θέμα από τη στιγμή που η Τουρκία κάνει εποικισμό στην Κύπρο.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ επανήλθε και ανέφερε ότι θεωρεί τη δήλωση Κασουλίδη «ύβρη». Επίσης, κάλεσε τον υπουργό να την αποσύρει άμεσα. Είναι προφανές, υποστήριξε, ότι «μπροστά στην παταγώδη αποτυχία της εξωτερικής και ευρωπαϊκής πολιτικής που ακολουθεί, ο υπουργός Εξωτερικών έχει χάσει εντελώς την ψυχραιμία του». Μάλιστα ο Ν. Παπαδόπουλος κάλεσε τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη να απαντήσει, εάν υιοθετεί τις «διχαστικές δηλώσεις» του υπουργού του.