Το ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση να επιτρέψει την επιστροφή στις οικογένειές τους των σορών των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στη διάρκεια επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών, μια απόφαση που είναι αντίθετη με μια πολιτική η οποία διχάζει τους Ισραηλινούς.

Το ανώτατο ισραηλινό δικαστήριο δημοσιοποίησε μια σύσταση, που δεν συνιστά υποχρεωτική απόφαση, αφήνοντας στην κυβέρνηση την ευχέρεια να την αγνοήσει με κίνδυνο να προκαλέσει νέες επικρίσεις.

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Ελίακιμ Ρουμπινστάιν, έδωσε εντολή «στην αστυνομία να συντονιστεί με τις οικογένειες προκειμένου να επιστρέψει τις σορούς πριν από το Ραμαζάνι», τον μήνα της μουσουλμανικής νηστείας που ξεκινά στις αρχές Ιουνίου.

Η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αντάλαχ και Ανταμίρ είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο εκ μέρους των οικογενειών των Παλαιστινίων, οι σοροί των οποίων εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια του Ισραήλ, ορισμένες από αυτές για περισσότερους από έξι μήνες.

Σύμφωνα με το μουσουλμανικό τελετουργικό, οι σοροί θα πρέπει να ταφούν το ταχύτερο δυνατόν μετά τον θάνατο.

Οι οικογένειες των Παλαιστινίων εκτιμούν πως πρόκειται για μέτρο εκδίκησης των ισραηλινών αρχών, το οποίο επαυξάνει τον πόνο τους.

Το μέτρο διχάζει τους ισραηλινούς ηγέτες. Ο κύριος υποστηρικτής του, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Γκιλάντ Ερντάν, υποστηρίζει πως έτσι αποτρέπεται το ενδεχόμενο η κηδεία των σκοτωμένων να μετατραπεί σε συγκέντρωση μαχητών και αποτρέπονται ενδεχόμενες επιθέσεις. Όμως στρατιωτικοί αξιωματούχοι το χαρακτηρίζουν αντιπαραγωγικό.

Σύμφωνα με παλαιστινιακά στοιχεία, το Ισραήλ κρατεί τις σορούς 18 δραστών επιθέσεων, 12 από τους οποίους κατάγονταν από την Ανατολική Ιερουσαλήμ και οι υπόλοιποι από τη Δυτική Όχθη.

Τα Παλαιστινιακά Εδάφη, η Ιερουσαλήμ και το Ισραήλ συγκλονίζονται από ένα κύμα βίας που έχει κοστίσει τη ζωή, από την 1η Οκτωβρίου, σε 204 Παλαιστίνιους, 28 Ισραηλινούς, δύο Αμερικανούς, έναν Ερυθραίο και έναν Σουδανό, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Η πλειονότητα των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν ήταν δράστες, ή φέρονταν ως δράστες, επιθέσεων πολλές από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν με μαχαίρι.

Ο Ρουμπινστάιν κάλεσε οι σοροί να βγουν από τους νεκροθαλάμους 48 ώρες προτού επιστραφούν, καθώς οι οικογένειες παραπονούνται ότι θα πρέπει να περιμένουν την απόψυξη της σορού του αγαπημένου τους προσώπου προτού μπορέσουν να τον θάψουν.