Δημοψήφισμα για την επανένωση του Τιρόλου (σ.σ.: του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου του Τιρόλου με την περιφέρεια του Νοτίου Τιρόλου στην Ιταλία) ζητά ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων της αυστριακής αντιπολίτευσης, το οποίο σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών εμφανίζεται ως πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στη χώρα, με ποσοστό άνω του 30%.

Ο υποψήφιος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ επικράτησε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών την προπερασμένη Κυριακή, με ποσοστό 35,1%, και έχει μεγάλες πιθανότητες να είναι νικητής στον δεύτερο γύρο στις 22 Μαΐου και να αναδειχθεί νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας.

Σε σημερινή συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, την οποία αναδημοσιεύει το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε αναφέρει πως στο Τιρόλο πρέπει να δοθεί η δυνατότητα για αυτοδιάθεση και για να μπορεί να αποφασίζει ελεύθερα στο μέλλον, τονίζοντας ο ίδιος χαρακτηριστικά: «Θέλω να επουλώσω την υπάρχουσα πληγή και να δώσω στο Τιρόλο την ευκαιρία να επανενωθεί».

Το Τιρόλο αποτέλεσε θέατρο άγριων μαχών και πολέμου χαρακωμάτων ανάμεσα στις δυνάμεις της Αυστροουγγαρίας και της Ιταλίας κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και με την τελική ήττα της Αυστροουγγαρίας το Τιρόλο διχοτομήθηκε με τη Συνθήκη του Αγίου Γερμανού και το νότιο τμήμα δόθηκε στην Ιταλία, αποτελώντας έως σήμερα την Περιφέρεια του Τρεντίνο-Άλτο Άντιτζε, γνωστή και ως Νότιο Τιρόλο.

Στην ίδια συνέντευξή του, ο αρχηγός των Ελευθέρων σημειώνει πως οι συνοριακοί έλεγχοι της Αυστρίας στο Πέρασμα Μπρένερ στα αυστρο-ιταλικά σύνορα αποτελούν μία «λύση ανάγκης» και επισημαίνει πως «όποιος στην Ευρώπη δεν προστατεύει κατάλληλα τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εσείς οι Ιταλοί συνεχίζετε να αφήνετε να εισέρχονται μετανάστες, σαν να ήσασταν κρατικοί διακινητές, τότε κάτι δεν πάει καλά».

Στη συνέχεια ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε κατηγορώντας τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι ότι «δεν κάνει τίποτε άλλο από το να προσκαλεί τους μετανάστες, ακριβώς όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ», τονίζει πως η Αυστρία πρέπει να προστατεύσει τον εαυτό της.

Ο ίδιος προειδοποιεί για ένα «κοινωνικό ρομαντισμό και μία πολιτική καλωσορίσματος», σημειώνοντας πως οι πρόσφυγες που καταφθάνουν δεν είναι μορφωμένοι, «όπως συχνά αναφέρεται», αλλά ανάμεσά τους υπάρχουν πολλοί αναλφάβητοι και «υπάρχουν πολλοί τρομοκράτες που αναμιγνύονται μεταξύ των προσφύγων, όπως αποδεικνύουν οι επιθέσεις στην Ευρώπη», και το δικό του κόμμα αγωνίζεται κατά της «ισλαμοποίησης» της Ευρώπης.

Ο αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων δηλώνει στη συνέντευξη «πεπεισμένος» για τη νίκη του υποψηφίου του, του Νόρμπερτ Χόφερ, στο δεύτερο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου.

Όπως διατείνεται ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, «βρισκόμαστε μπροστά σε μία αλλαγή, μπροστά σε μία νέα πολιτική εποχή, αυτό το πεπαλαιωμένο σύστημα των δύο κομμάτων (σ.σ.: Σοσιαλδημοκρατικό και συντηρητικό Λαϊκό) τελειώνει και αυτό το χρωστάμε στην εξέχουσα προσωπικότητα του υποψηφίου μας, του Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος θα είναι ο υπερασπιστής των συμφερόντων του αυστριακού λαού».