Η δέσμευση του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα συλλάβει και θα απελάσει όλους τους μετανάστες που ζουν παράτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν εκλεγεί πρόεδρος, θα μπορούσε να είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας κατά περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με μια μελέτη που θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα η συντηρητική δεξαμενή σκέψης (think tank) American Action Forum.

Η μελέτη έρχεται να προστεθεί στις ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί για τις προτάσεις πολιτικής του υποψηφίου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τον Λευκό Οίκο, οι οποίες κυμαίνονται από την κατάργηση διεθνών συμφωνιών εμπορίου έως την κατασκευή ενός τείχους κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Περίπου 6,8 εκατομμύρια από τους περισσότερους από 11 εκατομμύρια μετανάστες που ζουν παράνομα στις ΗΠΑ εργάζονται, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Η απομάκρυνσή τους θα προκαλούσε μια πτώση από 381,5 δισεκατομμύρια δολάρια έως 623,2 δισεκατομμύρια δολάρια της παραγωγής του ιδιωτικού τομέα, ανέφερε στην ανάλυσή της η μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα την Ουάσινγκτον.

Στη μελέτη προστίθεται ότι η απομάκρυνση αυτών των εργαζομένων θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα εκατομμύρια θέσεις εργασίας να μείνουν κενές λόγω έλλειψης νομίμων εργαζομένων που είναι πρόθυμοι να τις κάνουν. Στους τομείς με το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων χωρίς χαρτιά περιλαμβάνονται η γεωργία, οι κατασκευές και η ξενοδοχειακή βιομηχανία, σύμφωνα με την έρευνα.

«Αυτά που λέει ο Ντόναλντ Τραμπ είναι εντελώς ανεφάρμοστα», δήλωσε ο Ντάγκλας Χολτζ-Ίκιν, πρόεδρος του φόρουμ και ανώτατος οικονομικός σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του γερουσιαστή Τζον Μακέιν το 2008.

Ο Τραμπ, που σφράγισε την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών αυτή την εβδομάδα, έχει προτείνει την απέλαση όσων ζουν στις ΗΠΑ παράνομα, υποστηρίζοντας ότι οι ξένοι εργαζόμενοι κρατούν χαμηλά τους μισθούς και συντείνουν στην ανεργία.

Η θέση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από επιχειρηματικούς ηγέτες όπως οι συντηρητικοί δισεκατομμυριούχοι αδελφοί Κόουκ καθώς και από υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Τραμπ εξόργισε περαιτέρω τους επικριτές του λέγοντας πως το Μεξικό στέλνει βιαστές και εμπόρους ναρκωτικών στις ΗΠΑ και ζητώντας να επιβληθεί προσωρινή απαγόρευση στην είσοδο των μουσουλμάνων στη χώρα ώστε να ενισχυθεί η εθνική ασφάλεια.

Η σκληροπυρηνική θέση του Τραμπ για τη μετανάστευση βρίσκει, ωστόσο, ισχυρή απήχηση σε πολλούς ψηφοφόρους στις ΗΠΑ.

Περίπου το 52,6% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που διενεργήθηκε τον Σεπτέμβριο απάντησαν ότι θέλουν να δουν τους περισσότερους ή όλους τους μετανάστες χωρίς χαρτιά να απελαύνονται, έναντι 34,6% που θέλουν να δουν τους περισσότερους ή όλους από αυτούς να μένουν.

Η ανάλυση του American Action Forum χρησιμοποίησε στοιχεία από το Γραφείο Στατιστικής της Εργασίας προκειμένου να υπολογίσει την αξία του προϊόντος που παράγουν οι μετανάστες χωρίς χαρτιά. Καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι είναι απίθανο ο αριθμός των νόμιμα εργαζομένων σε αυτούς τους τομείς να είναι αρκετός ώστε να πληρωθούν οι θέσεις εργασίας που θα έμεναν κενές έπειτα από μαζικές απελάσεις.

Η μελέτη δεν ερευνά ενδεχόμενες επιπτώσεις μαζικών απελάσεων στην κατανάλωση, την επένδυση και άλλους οικονομικούς παράγοντες, ανέφερε το American Action Forum.

Η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να παραγάγει αγαθά και υπηρεσίες αξίας περίπου 18,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2016, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μια απώλεια παραγωγής της τάξης των 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα ισοδυναμούσε περίπου με το 2% αυτού του ποσού.