Κάθε λόγο να πανηγυρίζει για την επιτυχία του έχει ένας οδηγός ταξί στο Λονδίνο ο οποίος αγόρασε έναν πίνακα έναντι 40 λιρών αλλά τελικά το κέρδος του ήταν πολύ μεγαλύτερο αφού τον πούλησε για περισσότερες από 92.000 λίρες επειδή δεν ταίριαζε με τη νέα του ταπετσαρία.

Ο άνδρας μάλιστα είχε κάνει παζάρια για το ινδικό έργο τέχνης και ενώ η αρχική του τιμή ήταν 60 λίρες κατάφερε να γλιτώσει ακόμη 20 και να το αγοράσει τελικά έναντι 40 λιρών πριν το πάρει μαζί του στο σπίτι. Ο πίνακας μεγέθους περίπου ενός μέτρου είχε κρεμαστεί σε έναν τοίχο στο σπίτι του για πολλά χρόνια και αποφάσισε να τον πουλήσει όταν άλλαζε διακόσμηση. Πήγε τον πίνακα σε έναν οίκο δημοπρασιών ο οποίος επιβεβαίωσε ότι στην πραγματικότητα ήταν μια ζωγραφική του 19ου αιώνα που απεικόνιζε μια σκηνή από μια πόλη της Ινδίας και η αρχική αποτίμηση ήταν στις 500 λίρες. Αλλά το ενδιαφέρον για τον πίνακα απογειώθηκε όταν πλειοδότες προσδιόρισαν το περιεχόμενό του, την ιστορική πόλη του Αμριτσάρ στη βόρεια Ινδία με το Χρυσό Ναό, το ιερότερο θρησκευτικό συγκρότημα της θρησκείας Σιχ, στο παρασκήνιο.

ianksaosdia3

Ο δημιουργός του εικάζεται ότι είναι ένας καλλιτέχνης από γνωστή οικογένεια ζωγράφων που δημιούργησαν πολλές τοιχογραφίες και μοτίβα στο Χρυσό Ναό. Οι επίδοξοι αγοραστές σχημάτισαν ουρά και υπέβαλαν προσφορά με τον πίνακα να αγγίζει τις 75.000 λίρες ενώ με τα τέλη ξεπέρασε τις 92.000. Ο οδηγός ταξί βέβαια δεν μπορεί ακόμη να το πιστέψει καθώς είχε αγοράσει τον πίνακα σχεδόν τυχαία και τον είχε κρεμασμένο στον τοίχο του για 30 χρόνια πριν αποφασίσει να τον πουλήσει επειδή δεν ταίριαζε πλέον με την διακόσμηση του σπιτιού του. Ήταν μάλιστα πολύ χαρούμενος ήδη όταν του είπαν ότι μπορεί να τον πουλήσει για 500 λίρες. Σήμερα νιώθει βέβαια πολύ τυχερός για αυτή τη σημαντική αγορά που είχε κάνει τότε χωρίς να το ξέρει.

ianksaosdia2ianksaosdia1