Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είναι το τελευταίο «θύμα» του «Σουλτάνου» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το κυβερνών τουρκικό κόμμα AKP θα πραγματοποιήσει έκτακτο συνέδριο στις 22 Μαΐου και θα αντικατασταθεί ο σημερινός ηγέτης του, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Πώς όμως έφτασαν στη ρήξη ο Εντογάν, ο ιδρυτής του κόμματος και ο ακαδημαϊκός Αχμέτ Νταβούτογλου;

Είναι εμφανές ότι ο πανίσχυρος Ερντογάν ενοχλήθηκε έντονα από τις κινήσεις του πρωθυπουργού του κυρίως στο θέμα της χορήγησης βίζα ως αντάλλαγμα για τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό, αλλά και από τη διαφωνία του με τις φυλακίσεις και τις διώξεις δημοσιογράφων.

Όπως παρατηρεί η Washingtonpost οι σχέσεις των δύο ανδρών είχαν αρχίσει να επιδεινώνονται μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου όταν ο Νταβούτογλου έδειξε χλιαρή διάθεση να υποστηρίξει το σχέδιο Ερντογάν για εφαρμογή του συστήματος προεδρικής δημοκρατίας στην Τουρκία. Ακολούθησε η κόντρα για το αν οι δημοσιογράφοι και οι ακαδημαϊκοί θα πρέπει να προφυλακίζονται και η πρόθεση του Νταβούτογλου να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το κουρδικό ΡΚΚ αρκεί να αποσύρει τους μαχητές του από το τουρκικό έδαφος.

Μάλιστα η επιχείρηση απομάκρυνσης του Νταβούτογλου θα επιτρέψει στον Ερντογάν να πάρει αποστάσεις από ορισμένες από τις αποτυχημένες πολιτικές του, τις οποίες θα χρεώσει στον Νταβούτογλου.

Ο επόμενος πρωθυπουργός θα είναι πιστός στον Ερντογάν παρατηρούν Τούρκοι δημοσιογράφοι οι οποίοι ήδη διακινούν τα πρώτα ονόματα για τον διάδοχο του Νταβούτογλου. Σύμφωνα με τους Financial Times επικρατέστερα ονόματα είναι Νταβούταυτά του υπουργού Μεταφορών Μπιναλί Γιλντιρίμ και του γαμπρού του Ερντογάν και υπουργού Ενέργειας Σερχάτ Αλμπαϊράκ.

Γενικά ο Νταβούτογλου δεν είχε ιδιαίτερη σχέση με τον Ερντογάν. Είναι ακαδημαϊκός, αφοπλιστικά ευγενικός και ήπιων τόνων.

Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ του άνοιξε την πόρτα της πολιτικής, διορίζοντάς τον σύμβουλό του όταν έγινε πρωθυπουργός, το 2002. Πριν δύο χρόνια ανέλαβε τα ηνία της κυβέρνησης έχοντας «απέναντι» του τον Αμπντουλάχ Γκιουλ ο οποίος δεν έκρυβε τη δυσφορία του για τον παραγκωνισμό του από το δίδυμο Ερντογάν – Νταβούτογλου.