Από προχθές, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι αντιμέτωπος με την πιο ουσιαστική πρόκληση της προεκλογικής εκστρατείας του, που εντοπίζεται στην ενοποιημένη στάση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος γύρω από την υποψηφιότητά του. Ο Τραμπ είναι πλέον ο μοναδικός υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, μετά τη χθεσινή αιφνιδιαστική αποχώρηση του κυβερνήτη του Οχάιο Τζον Κέισικ.

Σε μια προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος πολιτικής ενότητας στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ο Τραμπ σχεδιάζει άμεσα τη συγκρότηση επιτροπής για την επιλογή του αντιπροέδρου του, στον ορίζοντα της εκλογικής αναμέτρησης της 8ης Νοεμβρίου.

Σε γενικότερο πολιτικό επίπεδο, η νίκη που επέτυχε ο Τραμπ στην Ιντιάνα, άνοιξε το δρόμο για ενδεχόμενη προεκλογική αντιπαράθεσή του με τη Χίλαρι Κλίντον, στο χρονικό ορίζοντα των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με την Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικάνων προκειμένου να εξασφαλίσει 1 δισ. δολάρια για τα έξοδα του κεντρικού προεκλογικού αγώνα.

«Καθώς αποχωρώ από την προεκλογική εκστρατεία σήμερα, ενώ πλήρη πίστη στο Θεό, ότι θα μου δείξει το δρόμο και θα μου αποκαλύψει τον πραγματικό σκοπό της ζωής μου», δήλωσε ο Κέισικ στο Κολόμπους του Οχάιο.

Από την άλλη μεριά, μερικοί ηγετικοί πυρήνες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δηλώνουν ότι θα υποστηρίξουν τον Τραμπ, καθώς θα είναι ο προεδρικός υποψήφιος, επισημαίνοντας την ανάγκη να επιτευχθεί νίκη επί της Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές εκλογές. Ωστόσο, το γενικότερο κλίμα υποστήριξης της προεδρικής υποψηφιότητας του Τραμπ, περιγράφεται ως υποτονικό, σε σύγκριση με την κατάσταση πολιτικής δράσης, η οποία χαρακτήριζε προηγούμενους προεκλογικούς αγώνες διεκδίκησης της προεδρίας των ΗΠΑ.

Η επιφύλαξη είναι το κεντρικό πολιτικό χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς των ηγετικών κύκλων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που φοβούνται ότι η τελική προεδρική υποψηφιότητα του Τραμπ θα είναι καταστροφική για το κόμμα.

Ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Μπεν Σέις από τη Νεμπράσκα δήλωσε ότι δε θα υποστηρίξει τον Τραμπ, ενώ επικαλέστηκε ανάρτησή του στο Facebook, τον περασμένο Φεβρουάριο, σύμφωνα με την οποία θα υποστηρίξει μια εναλλακτική πολιτική προσωπικότητα.

Από την άλλη μεριά, η δεύτερη Γερουσιαστής της Νεμπράσκα, η Ρεπουμπλικανή Ντεμπ Φίσερ, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τον προεδρικό υποψήφιο του κόμματος, σημειώνοντας παράλληλα, ότι δεν αισθάνεται άνετα με την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ.

Η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτης στη Νότια Καρολίνα Νίκι Χάλεϊ σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι θα υποστηρίξει τον προεδρικό υποψήφιο του κόμματος, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν ενδιαφέρεται να είναι η υποψήφια για την αντιπροεδρία υπό τον Τραμπ.

Ωστόσο, η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτης της Οκλαχόμα Μέρι Φάλιν υποστηρίζει με ενθουσιασμό τον Τραμπ και δέχεται θετικά τη συζήτηση να είναι η υποψήφια για την αντιπροεδρία υπό τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο.

Από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου το προηγούμενο καλοκαίρι, με τις αρχικές υποψηφιότητες, πολιτικών προσωπικοτήτων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο Τραμπ, που δεν έχει πείρα σε προηγούμενο πολιτικό αξίωμα, έχει πολλές φορές τονίσει ότι η προεκλογική του εκστρατεία δε θα καταρρεύσει, παρά το γεγονός ότι αυτή, έχει χαρακτηριστεί από ακραίες συμπεριφορές και αιχμηρά σχόλια κατά των πρώην συνυποψηφίων του.

Σε χθεσινές διαδοχικές τηλεοπτικές του συνεντεύξεις ο Τραμπ από την πλευρά του, ξεκαθάρισε ότι δε θα προσπαθήσει να «κατευνάσει» όλους αυτούς, οι οποίοι στη διάρκεια της ταραχώδους προεκλογικής του εκστρατείας συντάχθηκαν με κινήσεις «αντί-Τραμπ» ή «ποτέ-Τραμπ».

Στο επίκεντρο της κριτικής των ηγετικών κύκλων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, βρίσκονται τα αιχμηρά σχόλια του Τραμπ, η πομπώδης γλώσσα που χρησιμοποιεί, τα προσβλητικά σχόλια του για τις γυναίκες, η πρόταση του για την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, αλλά και η απέλαση 11 εκατ παράνομων μεταναστών από τις ΗΠΑ.

«Αισθάνομαι αισιόδοξος ότι μπορώ να ενώσω μέρος του κόμματος, καθώς υπάρχουν και ομάδες των Ρεπουμπλικάνων που δεν επιθυμώ», δήλωσε ο Τραμπ στην εκπομπή «Today» του τηλεοπτικού δικτύου NBC. «Ειλικρινά υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι τους οποίους δεν θέλω. Οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν για μένα. Δε θα ψηφίσουν για το κόμμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Η εφημερίδα The New York Times δημοσίευσε δηλώσεις του Τραμπ για τη συγκρότηση ομάδας, η οποία θα τον βοηθήσει στην επιλογή αντιπροέδρου, που θα ανακοινωθεί τον Ιούλιο. Τοποθέτησε στην επιτροπή αυτή, το χειρούργο νευροχειρουργό Μπεν Κάρσον, ο οποίος δε διαθέτει προηγούμενη πολιτική πείρα, ενώ αποχώρησε από τον προεκλογικό αγώνα για τη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων, στις αρχές του 2016.

Ο Τραμπ, που στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας καλλιέργησε το «αντί-συστημικό» προφίλ του έναντι της Χίλαρι Κλίντον δήλωσε στην παραπάνω εφημερίδα ότι είναι διατεθειμένος να κάνει παραχωρήσεις για την επιλογή του αντιπροέδρου του. «Εξετάζω το ενδεχόμενο να είμαι μαζί με ένα πολιτικό πρόσωπο», εξήγησε.

Στις τελευταίες τηλεοπτικές του εμφανίσεις προσπαθεί να κάνει πολιτικό άνοιγμα προς τους ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Κόμματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτός να κάνει κάτι για την αύξηση της ωριαίας αμοιβής των εργαζομένων, όχι όμως στο επίπεδο που θα υπάρξουν επιπτώσεις στην κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Η τελευταία δημοσκόπηση (Reuters/Ipsos) δείχνει ότι η υποστήριξη στο πρόσωπο του Τραμπ μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων σε εθνικό επίπεδο, κατά τις τελευταίες εβδομάδες έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας. Έτσι, υποστηρίζουν τον Τραμπ σε ποσοστό 53% έναντι 25% που είχε ο Τεντ Κρουζ.

Σε γενικότερο πολιτικό επίπεδο, η Κλίντον προηγείται του Τραμπ κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων.

Η υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον επιτέθηκε κατά του Ντόναλντ Τραμπ δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ δε θα πρέπει να ρισκάρουν με έναν «αναξιόπιστο» προεδρικό υποψήφιο.

«Είναι απρόβλεπτος και αψυχολόγητος κι ένας τέτοιος άνθρωπος, συνήθως αποτυγχάνει», δήλωσε η Κλίντον σε συνέτευξή της στο CNN, επικαλούμενη ισχυρισμό του Τραμπ, σύμφωνα με την οποία η κλιματική αλλαγή, ήταν μια κινεζική απάτη.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, τόνισε ότι ο Τραμπ θα πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις, στον προεκλογικό αγώνα προς την 8η Νοεμβρίου, ενώ του άσκησε κριτική στις θέσεις του για θέματα που σχετίζονται με τα πυρηνικά όπλα, αλλά και τις αμβλώσεις. «Κάνει μεγάλες δηλώσεις και μεγάλες καταγγελίες. Μερικές φορές όταν διεκδικείς την προεδρία πρέπει πραγματικά ν’ ασχολείσαι και λίγο με την ουσία. Πρέπει να πεις στους ψηφοφόρους τι θα κάνεις, αλλά και πως θα το κάνεις», τόνισε η Κλίντον.

Η Κλίντον έχασε στον προχθεσινό προκριματικό κύκλο που πραγματοποιήθηκε στην Ιντιάνα, ενώ διατηρεί ισχυρό αριθμητικό προβάδισμα κατά 800 εκλέκτορες από τον συνυποψήφιό της Μπέρνι Σάντερς.

Κάνοντας μία προεκλογική πρόβα, η Κλίντον γέλασε όταν ρωτήθηκε εάν είναι έτοιμη ν’ αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ: «Σας παρακαλώ…, είναι ο κλασικός πομπώδης τύπος που έβγαλε εκτός αγώνα τους συνυποψηφίους του, επειδή αποσβολώθηκαν από την παρουσία του», δήλωσε η Κλίντον που τόνισε ότι ξέρει πως θα κάνει τον προεκλογικό αγώνα της, κατά του Τραμπ.

«Δεν ήξεραν πως να τον αντιμετωπίσουν. Δεν ήξεραν πως να επιστρέψουν τα πυρά που τους απηύθυνε», τόνισε. «Είναι αυτός που κάνει την προεκλογική εκστρατεία του, προσβάλλοντας τους άλλους, φέροντας σε δύσκολη θέση τις γυναίκες, θέτοντας στο περιθώριο τα άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά και κρατώντας του μουσουλμάνους έξω από τις ΗΠΑ. Έτσι, διεξάγει μια αρνητική, επιθετική και προσβλητική για τους άλλους, προεκλογική εκστρατεία. Θ’ αποστασιοποιηθώ από μια τέτοια προεκλογική εκστρατεία», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Στο επίπεδο πολιτικού σχεδιασμού, διαφαίνεται ότι ο Τραμπ θα κινηθεί προς την κατεύθυνση επιλογής γυναίκας για την αντιπροεδρία του, με την προϋπόθεση ότι η ίδια θα πρέπει να έχει πολιτική εμπειρία. Μία τέτοια επιλογή εξυπηρετεί δύο σκοπιμότητες έναντι της Χίλαρι Κλίντον. Σε πρώτο επίπεδο αντισταθμίζει την έλλειψη πολιτικής εμπειρίας που χαρακτηρίζει τον ίδιο. Σε δεύτερο επίπεδο, αποτελεί προσπάθεια επανόρθωσης έναντωι των αρνητικών σχολίων που έχει ο ίδιος κάνει για τις γυναίκες, υλοποιώντας άνοιγμα προς τις γυναίκες ψηφοφόρους, ενώ ακολουθεί το παράδειγμα του Τεντ Κρουζ, πριν από την προεκλογική μάχη στην Ιντιάνα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα για τις τελικές εξελίξεις γύρω από την προεδρική υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ θα έχουν οι εξελίξεις στο κεντρικό συνέδριο του κόμματος τον Ιούλιο, με έμφαση στη στάση που θα τηρήσουν οι κύκλοι εξουσίας των Ρεπουμπλικάνων, που θεωρούν ότι η υποψηφιότητά του θα βλάψει ανεπανόρθωτα την πολιτική εικόνα του κόμματος. Επίσης, πολλά θα κριθούν και από τη στάση όσων υποστηρίζουν και τάσσονται ανοιχτά υπέρ μιας εναλλακτικής επιλογής άλλου υποψηφίου.

Στους Δημοκρατικούς, η Χίλαρι Κλίντον υπερτερεί σε αριθμό εκλεκτόρων ενώ ο Μπέρνι Σάντερς επιμένει, έχοντας ως κεντρικό πολιτικό στόχο την εξασφάλιση των υπερεκλεκτόρων. Η τακτική αυτή, συντηρεί -τη στιγμή αυτή- το ενδεχόμενο μιας τελικής επιλογής προεδρικού υποψηφίου στο κεντρικό συνέδριο των Δημοκρατικών.

Οι πολιτικές ισορροπίες μεταξύ υποψηφίων που εκφράζουν «συστημικές» και «αντί-συστημικές» επιλογές στον προεκλογικό αγώνα των ΗΠΑ, αποτυπώνουν τις γενικότερες τάσεις διαχωρισμού των κοινωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο και εδράζονται πολιτικά και οικονομικά στην υπερκυριαρχία της τραπεζικής οικονομίας, έναντι της πραγματικής οικονομίας.

Νωρίτερα σήμερα, έγινε γνωστό ότι τον προκριματικό κύκλο που πραγματοποιήθηκε στην Ιντιάνα προχθές και οδήγησε στην έξοδο από την προεκλογική εκστρατεία του Τεντ Κρουζ και του Τζον Κέισικ, αφήνοντας ανοιχτό το πολιτικό πεδίο για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στον Ντόναλντ Τραμπ, οι δύο πρώην πρόεδροι της οικογένειας Μπους δε θα του παρέχουν την πολιτική υποστήριξή τους.

Η οικογένεια Μπους είναι γνωστή για τη στήριξη που παρέχει στους υποψήφιους προέδρους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, καθώς είχε εκδηλώσει την υποστήριξή της στους πέντε τελευταίους προεδρικούς υποψηφίους των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, δε θα πράξει το ίδιο κατά τη φετινή προεκλογική περίοδο καθώς σύμφωνα με την εφημερίδα The Texas Tribune, ο γηραιός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει «συνταξιοδοτηθεί από την πολιτική», σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του Τζιμ Μακγκράθ.

Ωστόσο, η συνταξιοδότηση θα ήταν επαρκής δικαιολογία εάν ο 91χρονος πολιτικός δεν είχε μιλήσει στις αρχές του χρόνου, υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα του γιου του Τζεμπ Μπους για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Ο Τζεμπ Μπους αποχώρησε από τον προεκλογικό αγώνα το Φεβρουάριο.

«Επανήλθε από τη συνταξιοδότηση για να κάνει ορισμένα πράγματα και να βοηθήσει τον Τζεμπ, αλλά αυτά αποτελούν την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα», δήλωσε ο Μαγκράθ για τη στάση που θα τηρήσει ο Μπους ο πρεσβύτερος έναντι του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπους ο πρεσβύτερος είχε λάβει ενεργό μέρος σε όλες τις προεκλογικές εκστρατείες των προεδρικών υποψηφίων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κατά τα τελευταία χρόνια, μεταξύ αυτών του γιου του Τζορτζ Μπους το 2000 και το 2004, του Τζον Μακέιν το 2008, αλλά και του Μιτ Ρόμνεϊ το 2012, ενώ είχε υποστηρίξει και τον Μπομπ Ντολ, το 1996.

Αναφορικά με τον Τζορτζ Μπους, που άσκησε την προεδρία των ΗΠΑ ως ο 43ος πρόεδρος, δεν έχει σχέδια ν’ αναλάβει ενεργό δράση στη προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ ακόμη και στο επίπεδο του σχολιασμού των εξελίξεων, δήλωσε βοηθός του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Ωστόσο, αντίθετα με τη στάση σιωπής που τήρησε ο πατέρας του, ο Μπους Τζούνιορ έχει ασκήσει κριτική για το ύφος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, τονίζοντας ότι «το δυνατότερο άτομο σε ένα δωμάτιο, δεν είναι απαραίτητα αυτό, που φωνάζει περισσότερο».