Νεκρός είναι από αμερικανική αεροπορική επίθεση στο Ιράκ ο Αυστραλός Νιλ Πρακάς, ένα από τα πιο επιτυχημένα μέλη του Ισλαμικού Κράτους σε στρατολογήσεις νέων μαχητών, ανακόπτοντας τη ικανότητα της οργάνωσης να προσελκύσει νέους μαχητές.

Ο γενικός εισαγγελέας της Αυστραλίας Τζορτζ Μπράντις είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τον ενημέρωσαν πως ο Πρακάς, ο οποίος συνδέεται με αρκετά σχέδια επίθεσης με βάση την Αυστραλία και εκκλήσεις για ατομικές επιθέσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, σκοτώθηκε σε αεροπορική επίθεση στη Μοσούλη στις 29 Απριλίου.

Ο Πρακάς, που είχε γεννηθεί στη Μελβούρνη, εμφανιζόταν σε βίντεο και περιοδικά του ΙΚ και ήταν ενεργός στη στρατολόγηση αυστραλών ανδρών, γυναικών και παιδιών, ενώ προωθούσε και τρομοκρατικές πράξεις.

«Θεωρείται ο πιο σημαντικός στρατολόγος του Ισλαμικού Κράτους στην Αυστραλία», τόνισε ο Μπράντις σε κοινή δήλωσή του με την υπουργό Άμυνας Μαρίς Πέιν. «Ο θάνατός του ανακόπτει και υποβαθμίζει την ικανότητα του ΙΚ να στρατολογήσει ευάλωτα άτομα στην κοινότητά μας ώστε να προχωρήσουν σε τρομοκρατικές πράξεις» πρόσθεσε.

Πέρσι η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι επέβαλλε οικονομικές κυρώσεις ενάντια στον Πρακάς μεταξύ των οποίων απειλούσε όσους τον υποστήριζαν χρηματικά με ποινές φυλάκισης έως και δέκα χρόνων. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω φόβου επιθέσεων από τζιχαντιστές ή αυστραλούς μαχητές που επιστρέφουν από συρράξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο Πρακάς, που πιστεύεται ότι είχε μετακομίσει στη Συρία το 2014, είχε συμπεριληφθεί μαζί με άλλους δύο αυστραλούς μαχητές του ΙΚ, τον Μοχάμεντ Ελομάρ και τον Χάλεντ Σαρούφ, σε κατάλογο κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών, ενώ και οι τρεις τους εμφανίζονταν σε φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν πέρσι να κρατούν τα κομμένα κεφάλια Σύρων στρατιωτών.

Ο Μπράντις είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση τον είχε ενημερώσει πως και δεύτερο άτομο της εξτρεμιστικής σουνιτικής οργάνωσης από την Αυστραλία, η Σάδι Τζαμπάρ Χαλίλ Μοχάμεντ είχε σκοτωθεί στις 22 Απριλίου σε αεροπορική επίθεση των Αμερικανών κοντά στην Αλ Μπαμπ στη Συρία.

Η Μοχάμεντ και ο σουδανός σύζυγός της Αμπού Σάντ αλ-Σουντάνι ήταν και οι δύο ενεργοί στην στρατολόγηση ξένων μαχητών για το Ισλαμικό Κράτος και ενέπνευσαν επιθέσεις εναντίον Δυτικών στόχων, πρόσθεσε ο Μπράντις.

Η Μοχάμεντ ήταν επίσης αδερφή του Φαρχάντ Μοχάμεντ, ενός 15χρονου αγοριού ο οποιός πυροβόλησε και σκότωσε έναν λογιστή της αστυνομίας, τον Κέρτις Τσένγκ, στα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας στην Παραμάτα, προάστειο του Σίδνεϊ. Ο έφηβος σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία έξω από το κτίριο.