Υποβλήθηκαν σήμερα οι υποψηφιότητες για τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Κύπρο στις 22 Μαΐου για την ανάδειξη των 56 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Υποψηφιότητες υποβλήθηκαν επίσης για την ανάδειξη αντιπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με στοιχεία από το γραφείο του Γενικού Εφόρου εκλογής, οι υποψηφιότητες ξεπερνούν τις εξακόσιες και είναι κατά 200 περίπου περισσότερες από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2011, όταν οι υποψήφιοι ήταν 412.

Με πλήρεις συνδυασμούς σε όλες τις επαρχίες κατέρχονται στις Βουλευτικές εκλογές, τα «παραδοσιακά» κόμματα, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, και Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, καθώς και οι νέοι σχηματισμοί Συμμαχία Πολιτών και Αλληλεγγύη.

Με μη πλήρεις συνδυασμούς κατέρχονται στις Βουλευτικές εκλογές και η Οργάνωση Αγωνιστών Δικαιοσύνης, το Κόμμα για τα Ζώα, το ΕΛΑΜ, η Πνοή Λαού και το Κοινωνικό Κίνημα Σημαία. Υποψηφιότητες υπέβαλαν και άτομα από μικρότερους σχηματισμούς καθώς και ανεξάρτητοι.

Σε δήλωσή του μετά την υποβολή των υποψηφιοτήτων ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου χαρακτήρισε κρίσιμες τις εκλογές και σημείωσε ότι το κόμμα του έχει θέσει τρεις βασικούς στόχους: Πλήρη στήριξη στον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στις προσπάθειες για την εξεύρεση μίας σωστής λύσης για απαλλαγή από την τουρκική κατοχή, διατήρηση της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης για περαιτέρω μείωση της ανεργίας και στήριξη των ευάλωτων ομάδων. Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι ο τρίτος στόχος είναι η υλοποίηση ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων και η προσαρμογή του κράτους στις πραγματικές απαιτήσεις των πολιτών. Ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι στις επικείμενες εκλογές, ο λαός καλείται να επιλέξει μεταξύ του δρόμου της σταθερής προοπτικής και του δρόμου που οδηγεί προς τα πίσω.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ, κατηγορώντας τους για αλαζονεία, έπαρση και για αντιλαϊκές πολιτικές. Προσέθεσε ότι η κορυφαία στιγμή της Δημοκρατίας θα είναι στις 22 Μαΐου, όταν ο λαός θα αποφασίσει και θα στείλει στη Βουλή εκείνους που πιστεύει ότι θα τον εκπροσωπήσουν καλύτερα.

Προσέθεσε ότι το ΑΚΕΛ καταθέτει τη συνολική του πρόταση, με ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο και έμπειρα πολιτικά στελέχη, νέους επιστήμονες και ανθρώπους με γνώσεις και διάθεση να εργαστούν άοκνα και με ανιδιοτέλεια.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι για να πάει η Κύπρος μπροστά «πρέπει να διεκδικήσουμε μια σωστή λύση και να προστατεύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε επίσης ότι πρέπει να επιτευχθεί ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να αρθούν οι αδικίες και να αποκατασταθούν οι πολίτες που πλήρωσαν βαρύ κόστος για την οικονομική κρίση.

Ο Ν. Παπαδόπουλος προσέθεσε ότι χρειάζεται ένα ισχυρό κέντρο για να τα βάλει με την αλαζονεία του διπολισμού και για να διαλύσει το κατεστημένο.

Ο πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι η νέα κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος, στην οποία δεν θα μετέχει κανένας από τους πρώην βουλευτές πλην του ιδίου, θα αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις της για να διασφαλίσει την ισονομία, την αξιοκρατία και κυρίως να δώσει μάχες για να προασπίσει την προοπτική και την ασφάλεια στη νέα γενιά.

Είπε ότι βασικός στόχος είναι μέσα από τη δημοκρατική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και την αντιμετώπιση των σοβαρών επιπτώσεων από την οικονομική κρίση, να δημιουργηθούν όλες οι συνθήκες για μια ουσιαστική ανάπτυξη στην κυπριακή οικονομία.