Η αποτυχημένη απόπειρα πλήρους αποκατάστασης της λειτουργίας του διεθνούς αεροδρομίου των Βρυξελλών μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις και η ταλαιπωρία των επιβατών από τις πολύωρες καθυστερήσεις βρίσκονται στα σημερινά πρωτοσέλιδα του γαλλόφωνου βελγικού Τύπου.

Η απόπειρα επιστροφής στην κανονικότητα χαρακτηρίζεται «καταστροφική» δεδομένου ότι οδήγησε σε ατέλειωτες ουρές αναμονής ενώ πολλοί επιβάτες έχασαν την πτήση τους. Οι αρθρογράφοι των κύριων άρθρων επισημαίνουν ότι το Βέλγιο δεν έπρεπε να παρουσιάσει αυτή την «απογοητευτική» εικόνα, καταστροφική για τη φήμη της χώρας.

Ο Τύπος επισημαίνει ότι το «χάος» που δημιουργήθηκε χθες στο αεροδρόμιο του Ζαβεντέμ οφείλεται στο γεγονός ότι η ευθύνη για την ασφάλεια επιμερίζεται μεταξύ της ομοσπονδιακής αστυνομίας, της ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας G4S και των εργαζομένων του αεροδρομίου. Οι νέοι ενισχυμένοι έλεγχοι πραγματοποιούνται υπό την εποπτεία της ομοσπονδιακής αστυνομίας ενώ το κόστος τους καλύπτεται από το αεροδρόμιο. Το αεροδρόμιο κατηγορείται ότι δεν διέθεσε επαρκές προσωπικό σε σχέση με τον αριθμό των επιβατών.

Την χαοτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στους χώρους γύρω από το αεροδρόμιο προβάλλει και ο φλαμανδικός Τύπος. Τρόπους να αποκατασταθεί η κανονικότητα στο αεροδρόμιο του και να μην κυριαρχεί πλέον το χάος χωρίς όμως να τίθεται σε κίνδυνο και η ασφάλεια των επιβατών, αναζητεί ο υπουργός Εσωτερικών Γιαμπόν από κοινού με τα σωματεία των αστυνομικών, σύμφωνα με το κεντρικό θέμα της De Morgen. Φόβους ότι το συνεχιζόμενο χάος στο αεροδρόμιο με τους ανερμάτιστους ελέγχους θα καταφέρει νέο πλήγμα στην διεθνή εικόνα του Βελγίου, εκφράζει στο κύριο άρθρο της η De Tijd, ενώ την ίδια αγωνία εκφράζει στο κύριο άρθρο της και η De Morgen, ασκώντας κριτική στο συνεχιζόμενο «σόου ασφαλείας», όπως το αποκαλεί, το οποίο θεωρεί ότι γίνεται για το θεαθήναι και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Ωστόσο η εφημερίδα εκτιμά ότι η κατάσταση αυτή αποτελεί αρνητική διαφήμιση για το Βέλγιο στο βαθμό που περνά το μήνυμα ότι η χώρα είναι παντελώς ανίκανη να διαχειριστεί τα αεροδρόμιά της.