H Κούβα υποδέχθηκε χθες το πρώτο αμερικανικό κρουαζιερόπλοιο έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα, στο πλαίσιο της αναθέρμανσης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Αβάνας.

Λίγο πριν από τις 10.30 τοπική ώρα (17.30 ώρα Ελλάδας), το πλοίο Adonia της εταιρείας Fathom, θυγατρικής του αμερικανικού ομίλου Carnival, προσέδεσε στο λιμάνι της Αβάνας όπου ένα ενθουσιώδες πλήθος το ανέμενε κρατώντας σημαίες των δύο χωρών, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Για εμένα, είναι απίστευτο, πολύ συγκινητικό» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γιανέι Καχιγάλ, μια χορεύτρια ηλικίας 32 ετών που πήγε να υποδεχθεί την ανιψιά της η οποία ταξίδευε με το πλοίο.

Τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου «εμείς τους καλωσορίζουμε με τις σημαίες της Κούβας και των ΗΠΑ και ευχές για ενότητα, ειρήνη και ηρεμία» πρόσθεσε η ίδια.

Το Adonia με 12 καταστρώματα απέπλευσε χθες από το Μαϊάμι με 700 επιβάτες και θα πραγματοποιήσει μια κρουαζιέρα μίας εβδομάδας κάνοντας τον γύρο της νήσου.

Πολιτιστικές δραστηριότητες έχουν οργανωθεί σε πολλά λιμάνια, όπου οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωριστούν με καλλιτέχνες και μουσικούς, να μάθουν χορό και να τους ξεναγήσουν.

Το ταξίδι κόστισε 1.800 δολάρια για μία καμπίνα έως και 7.000 δολάρια για μία σουίτα. «Το να αποτελούμε μέρος της ιστορίας και να προετοιμάζουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους είναι μία από τις μεγαλύτερες τιμές για μία επιχείρηση» δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Carnival Άρνολντ Ντόναλντ από το λιμάνι του Μαϊάμι, την ώρα που οι επιβάτες επιβιβάζονταν στο πλοίο υπό τους ήχους της κουβανέζικης μουσικής.

Πρόκειται για την πρώτη εταιρεία που έλαβε άδεια, τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Κούβα, να ταξιδέψει από τη μία χώρα στην άλλη κι ενώ τα ταξίδια είχαν απαγορευτεί μετά την επανάσταση του 1959.