Δεκάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν χθες στο δρόμο στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής διαδηλώνοντας κατά της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του ο κεντροδεξιός πρόεδρος Μαουρίτσιο Μάκρι. Η διαδήλωση ήταν η πρώτη κοινή κινητοποίηση των μεγαλύτερων συνδικάτων: η Γενική Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων (CGT) και τα δύο σκέλη της Κεντρικής Ένωσης Εργαζομένων της Αργεντινής (CTA), που διχάζονταν επί των ημερών του Νέστορα Κίρσνερ και κατόπιν της Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ (2003-2015), αποφάσισαν αυτή τη φορά να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να καταγγείλουν τη νεοφιλελεύθερη στροφή που κάνει, όπως καταγγέλλουν, ο νέος πρόεδρος της χώρας.

Τα συνδικάτα καταγγέλλουν το «κύμα απολύσεων» τόσο στον δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Μάκρι, την 10η Δεκεμβρίου 2015. Τα συνδικάτα υπολογίζουν ότι οι απολύσεις έχουν ήδη φθάσει τις 100.000 και θα συνεχιστούν. Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι έχει προχωρήσει στις απολύσεις 11.000 δημοσίων υπαλλήλων το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση παρέλυσε το κέντρο της πρωτεύουσας.

«Ολόκληρο το εργατικό κίνημα θα ξεσηκωθεί εναντίον των απολύσεων, των περικοπών και της φτώχειας, που βαθαίνει επί την ημερών της κυβέρνησης Μάκρι», διεμήνυσε ο Χοσέ Ριγάνε, ηγέτης μιας από τις πτέρυγες της CTA. Μεταξύ των αιτημάτων των διαδηλωτών ήταν και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ο οποίος αναμένεται να φτάσει μέσα στην χρονιά το 36% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με αναλυτές, αλλά και η μείωση των φόρων.

Προχωρώντας στην ταχεία υποτίμηση του πέσο, χαλαρώνοντας τους ελέγχους των τιμών και τερματίζοντας τις επιδοτήσεις στις δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αφότου ανέλαβε την εξουσία, η κυβέρνηση του Μάκρι συνέβαλε στην ταχεία άνοδο του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα να δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να καλύψουν τα έξοδα για τη διατροφή τους ή για το φυσικό αέριο.

«Χάνουμε την αγοραστική μας δύναμη με ραγδαίο τρόπο», δήλωσε ο Πάμπλο Μικέλι, γενικός γραμματέας μιας άλλης πτέρυγας της CTA. «Θα κλιμακώσουμε τον αγώνα και εάν δεν μας ακούσουν θα κηρύξουμε εθνική απεργία», διεμήνυσε.

Η κοινωνική ένταση αυξάνεται τους τελευταίους μήνες στην Αργεντινή, όπου έχουν σημειωθεί διαδηλώσεις και απεργίες μεταξύ άλλων από τους γιατρούς, τους εκπαιδευτικούς, τους τραπεζοϋπαλλήλους και τους δημόσιους υπαλλήλους.

Στη χθεσινή διαδήλωση συμμετείχαν εργαζόμενοι τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, ενώ αναμένεται άλλη μια μεγάλη κινητοποίηση αύριο Κυριακή, ημέρα της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Η Γουόλ Στριτ εξαίρει την οικονομική πολιτική του Μάκρι, που οι επενδυτές θεωρούν μια απαραίτητη διόρθωση της επεμβατικής οικονομικής πολιτικής των κεντροαριστερών προκατόχων του.

Ο πρόεδρος Μάκρι έκανε χθες επίσκεψη στην περιοχή Τουκουμάν όπου εξήγγειλε εθνικό σχέδιο υδροδότησης που θα δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση. «Εργαζόμαστε πάνω σε όλα τα θέματα που εγείρουν», είπε, αναφερόμενος στους διαδηλωτές.

Στο μεταξύ η αντιπολίτευση, η οποία παραμένει ισχυρή στην Αργεντινή, προσπαθεί να περάσει στο Κογκρέσο έναν νόμο που θα εγγυάται υψηλές αποζημιώσεις, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί το κύμα των απολύσεων. Ο Μάκρι έχει διαμηνύσει ότι θα ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο.