Από 25.000 έως 29.000σεισμόπληκτους αφήνει πίσω της η ισχυρή δόνηση των 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 16 Απριλίου στον Ισημερινό, προκαλώντας και εκτεταμένες καταστροφές σε παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας.

«Υπάρχει ακόμη τεράστιο έργο το οποίο πρέπει να γίνει, υπάρχουν από 25.000 ως 29.000 σεισμόπληκτοι», τόνισε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Ρικάρντο Πατίνιο μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Ecuavisa.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό, ο σεισμός στοίχισε τη ζωή σε 659 ανθρώπους, άλλοι 33 συνεχίζουν ακόμη να θεωρούνται αγνοούμενοι, 4.605 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ 22.421 πολίτες που έμειναν άστεγοι φιλοξενούνται σε καταυλισμούς στις επαρχίες Μαναμπί (η οποία υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές) και Εσμεράλντας.

Ο Ρικάρντο Πατίνιο σημείωσε ότι ο στρατός του Ισημερινού «εργάζεται για να εγγυηθεί τον εφοδιασμό σε τρόφιμα» εν μέσω κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Ο στρατός έχει εξάλλου αναλάβει την οργάνωση και την κατασκευή προσωρινών καταλυμάτων όπου «θα μπορούν να διαμένουν οι σεισμόπληκτοι ως την ανέγερση νέων κατοικιών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι αρχές του Ισημερινού υπολογίζουν ότι η σεισμική δόνηση κατέστρεψε εν μέρει ή ολοσχερώς περίπου 10.000 κτίρια.

Επίσημη κυβερνητική έκθεση για τις συνέπειες του σεισμού αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα σε έξι μήνες. Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα ανακοίνωσε ότι θα επιβληθούν αυξήσεις στους φόρους για να καλυφθεί το κόστος της ανοικοδόμησης μετά το σεισμό, ο οποίος εκτιμάται πως προκάλεσε ζημίες ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.