Οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν σήμερα την είσοδο στην χώρα σε έναν δημοσιογράφο της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος αφίχθη από το Κάιρο σχεδίαζε να ταξιδέψει προς τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο δημοσιογράφος Φόλκερ Σβενγκ ανακοίνωσε μέσω Twitter πως τελεί υπό κράτηση και ανήρτησε μια φωτογραφία της επιστολής απαγόρευσης εισόδου που του επέδωσαν οι αρχές, η οποία έφερε τον τίτλο στην τουρκική και στην αγγλική γλώσσα: «Ειδοποιητήρια αναφορά περί μη αποδεκτού επιβάτη».

«Τελευταία στάση Κωνσταντινούπολη. Μου απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία. Υπάρχει ειδοποιητήρια αναφορά στο όνομα μου. Είμαι δημοσιογράφος. Πρόβλημα;», ανέφερε ο Σβενγκ μέσω Twitter.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως είναι ενήμερο για το γεγονός ότι απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία σε Γερμανό υπήκοο και τόνισε πως διπλωμάτες του βρίσκονται σε επικοινωνία με αυτό το πρόσωπο καθώς και με τις τουρκικές αρχές.

Το περιστατικό αποτελεί ακόμη μια δοκιμασία για τις σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας, που επιδεινώθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα μετά την απαίτηση της Άγκυρας να ασκηθεί δίωξη από τη γερμανική δικαιοσύνη σε βάρος του κωμικού Γιαν Μπέμερμαν, ο οποίος κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF την 31η Μαρτίου είχε απαγγείλει ένα ποίημα οι στίχοι του οποίου ανέφεραν πως ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δέρνει μικρά κορίτσια, παρακολουθεί παιδική πορνογραφία κι επιδίδεται σε κτηνοβασία.

Η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα να κάνει δεκτό το αίτημα της Άγκυρας για άσκηση ποινικών διώξεων, προκαλώντας τον διχασμό του κυβερνητικού συνασπισμού της, ενώ δέχτηκε κατηγορίες ότι αποτυγχάνει να προστατεύσει την ελευθερία του λόγου.