Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βραζιλίας Ζοζέ Εντουάρντο Καρντόζο κατήγγειλε σήμερα ότι επιχειρείται ένα «πραξικόπημα», απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο που ξεκίνησε τη συζήτηση για τη διαδικασία αποπομπής της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ.

Σε έντονο ύφος, ο Καρντόζο υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία νομική βάση για την αποπομπή της προέδρου. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τη Ρουσέφ ότι παραποίησε τα δημοσιονομικά στοιχεία για να κρύψει το μέγεθος του ελλείμματος το 2014, τη χρονιά της επανεκλογής της.

«Μια κυβέρνηση που θα προκύψει από μια συνταγματική εκτροπή δεν θα έχει καμία νομιμότητα. Είναι πραξικόπημα», προειδοποίησε ο Καρντόζο προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στην αίθουσα του κοινοβουλίου.

Στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το βράδυ της Κυριακής η αντιπολίτευση χρειάζεται να συγκεντρώσει τις ψήφους των δύο τρίτων των μελών του κοινοβουλίου (342 σε σύνολο 513) προκειμένου να παραπεμφθεί το ζήτημα στη Γερουσία. Εάν δεν συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες ψήφοι, η διαδικασία θα σταματήσει αυτομάτως.

Σε περίπτωση παραπομπής του θέματος στη Γερουσία, η κατάσταση θα γίνει πολύ δύσκολη για τη Ρουσέφ αφού στο σώμα αυτό αρκεί η απλή πλειοψηφία των γερουσιαστών για να εγκριθεί η αποπομπή της προέδρου.