Το νομικό γραφείο Mossack Fonseca, που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου των λεγόμενων «Εγγράφων του Παναμά», είχε για πελάτες του βαρόνους των ναρκωτικών ή πρόσωπα και εταιρείες σε βάρος των οποίων είχαν επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρώπη ή τις ΗΠΑ, αποκαλύπτει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στον κατάλογο των πελατών της παναμέζικης εταιρείας περιλαμβάνονται ονόματα «εμπόρων ναρκωτικών από το Μεξικό, τη Γουατεμάλα ή την Ανατολική Ευρώπη», ανθρώπων που είχαν μπει στο στόχαστρο ευρωπαϊκών ή αμερικανικών κυρώσεων.

«Ένας πιθανός χρηματοδότης της Χεζμπολάχ, πρόσωπα που στήριξαν τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν και της Βόρειας Κορέας και δύο φερόμενοι υποστηρικτές του προέδρου της Ζιμπάμπουε, του Ρόμπερτ Μουγκάμπε», αναφέρονται στα έγγραφα αυτά, συνεχίζει η εφημερίδα, χωρίς όμως να αποκαλύπτει την ταυτότητα των ανθρώπων αυτών ή τις εμπλεκόμενες εταιρείες.

«Τουλάχιστον 22 πρόσωπα και τουλάχιστον 24 εταιρείες», με τις οποίες συνεργαζόταν η δικηγορική εταιρεία, ήταν σε ευρωπαϊκούς ή αμερικανικούς καταλόγους κυρώσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις η συνεργασία του παναμέζικου γραφείου με τις εταιρείες είχε διακοπεί πριν επιβληθούν οι κυρώσεις αλλά σε άλλες συνεχίστηκε επί χρόνια.

Σήμερα, τέσσερις εταιρείες που έχουν την έδρα τους στις Σεϋχέλλες υφίστανται κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Όλες τους είχαν ιδρυθεί ή διευθύνονταν «τουλάχιστον για κάποιο διάστημα» από τη Mossack Fonseca. Στις Παρθένες Νήσους υπάρχουν 15 εταιρείες σε βάρος των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και η παναμέζικη εταιρεία είχε ιδρύσει ή διαχειριζόταν τις έξι από αυτές.

Στο πλαίσιο της ίδιας δημοσιογραφικής έρευνας η γαλλική εφημερίδα Le Monde έγραψε ότι το συριακό καθεστώς παράκαμπτε τις διεθνείς κυρώσεις και χρηματοδοτούσε την πολεμική μηχανή του μέσω τριών εικονικών εταιρειών που είχαν την έδρα τους στις Σεϋχέλλες.