Ο λιμός στο Νότιο Σουδάν βρίσκεται πλέον σε επίπεδα που προκαλούν «έντονη ανησυχία», καθώς οι τιμές βασικών διατροφικών ειδών έχουν φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη, έπειτα από 2 χρόνια εμφυλίου πολέμου που έχει σημαδευτεί από αναρίθμητες ωμότητες και καταγγελίες περί διάπραξης εγκλημάτων πολέμου από τους αντιμαχόμενους, προειδοποίησαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

«Αναφορές που προκαλούν έντονη ανησυχία περί λιμού, περί οξύτατου υποσιτισμού και περί καταστροφικών επιπέδων διατροφικής ανασφάλειας φθάνουν από τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τις βιαιότητες», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Οργανισμό Επισιτισμού και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι προβλέψεις για το υπόλοιπο της τρέχουσας χρονιάς είναι «δυσοίωνες» καθώς «τα διατροφικά προϊόντα εξαντλούνται ταχύτατα» και «οι τιμές βασικών διατροφικών προϊόντων έχουν φθάσει σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα».

Οι μάχες συνεχίζονται στο Νότιο Σουδάν ανάμεσα στον τακτικό στρατό και διάφορες οργανώσεις ανταρτών, παρά την υπογραφή μιας συμφωνίας ειρήνης τον Αύγουστο. Ειδικοί σε θέματα επισιτισμού έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι περιοχές στην πολιτεία Γιούνιτι (βόρεια) βρίσκονται στα πρόθυρα γενικευμένου λιμού.

Η νεότερη χώρα του κόσμου είναι αντιμέτωπη με έναν πληθωρισμό που αυξάνεται αλματωδώς εξαιτίας του πολέμου, της ενδημικής διαφθοράς και της κατάρρευσης της πετρελαϊκής βιομηχανίας, από την οποία αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της η κυβέρνηση.

«Η διατροφική ανασφάλεια πλήττει πλέον περιοχές που θεωρούνταν σχετικά σταθερές, αποδεικνύοντας τις σωρευτικές συνέπειες της σύρραξης, της οικονομικής κρίσης και των κλιματικών σοκ», πρόσθεσε ο FAO.

Οι μάχες πλήττουν πλέον περιοχές που ως πρόσφατα παρέμεναν σχετικά ανεπηρέαστες από τον πόλεμο, όπως η πολιτεία Δυτική Εκουατόρια και η Δυτική Μπάχαρ και Γαζάλ, πολιτείες με σημαντική αγροτική παραγωγή, από τις οποίες εξαρτάται η υπόλοιπη χώρα.

«Η κλιμάκωση των μαχών θέτει σε κίνδυνο την προσεχή αγροτική περίοδο (…) και μπορεί να έχει επίπτωση στη διατροφική ασφάλεια του Νότιου Σουδάν στο σύνολό του», προειδοποιεί ο FAO.

Το Νότιο Σουδάν ανακήρυξε την ανεξαρτησία του τον Ιούλιο του 2011, πάνω στα συντρίμμια που είχαν αφήσει δεκαετίες πολέμου με το Χαρτούμ, πριν ολισθήσει ξανά, δυόμισι χρόνια αργότερα, στον πόλεμο λόγω των πολιτικών και εθνοτικών διχονοιών στις τάξεις του στρατού, που τροφοδοτήθηκαν από την αντιπαλότητα εναντίον του προέδρου Σάλβα Κιρ και του αντιπροέδρου Ρικ Μάκαρ.