«Η Κύπρος πάντα ήταν ισχυρός υποστηριχτής της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά υπό τον όρο ότι η χώρα θα καλύψει τις υποχρεώσεις της περιλαμβανομένης της πλήρους εφαρμογής του “πρωτοκόλλου της Αγκυρας”», ξεκαθάρισε ο Νίκος Αναστασιάδης μετά τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τουσκ, βάζοντας φρένο στις προσδοκίες των Τούρκων.

«Καταλαβαίνουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίσουν χώρες μέλη από το προσφυγικό και ειδικά η Ελλάδα μετά το κλείσιμο των συνόρων. Αν και το προσφυγικό δεν το συνδέουμε με την ενταξιακή διαδικασία, η Κύπρος διατήρησε εποικοδομητική στάση και δέχτηκε το άνοιγμα του κεφαλαίου 17 αλλά και έδωσε τη συγκατάθεσή της στο action plan», σημείωσε.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η Τουρκία δεν κάλυψε καμία από τις υποχρεώσεις της και γι’ αυτό η ΕΕ αποφάσισε να παγώσει οκτώ κεφάλαια ήδη από το 2006, ενώ και το 2015 η τουρκική πλευρά επανέλαβε ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Υπό αυτό το πρίσμα και δεδομένης της λεπτής διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη με την τουρκοκυπριακή πλευρά, τόνισε ο Πρόεδρος της Κύπρου «δεν δίνουμε τη συγκατάθεσή μας για το άνοιγμα κανενός κεφαλαίου αν δεν τηρήσει η Τουρκία τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει όπως περιγράφονται στις συμφωνίες».