Τρεις Νομπελίστες υπέγραψαν ανοικτή επιστολή ζητώντας από την Ευρώπη να ασκήσει πίεση στη Μόσχα για να απελευθερώσει την ουκρανή πιλότο Νάντια Σαβτσένκο που κάνει απεργία πείνας, επιστολή που είχε συγκεντρώσει 5.000 υπογραφές μέχρι σήμερα το πρωί.

Η 34χρονη στρατιωτικός κατηγορείται για τον φόνο δύο ρώσων δημοσιογράφων στην ανατολική Ουκρανία και η δίκη της διακόπηκε ξαφνικά την Πέμπτη. Κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης 23 ετών.

Χωρίς να περιμένει την επανάληψη της δίκης στις 9 Μαρτίου, η πιλότος, που θεωρείται στη χώρα της εθνική ηρωίδα, άρχισε την Πέμπτη απεργία πείνας και δίψας.

Εκατοντάδες διαδηλωτές ζήτησαν χθες μπροστά από την πρεσβεία της Μόσχας στο Κίεβο την απελευθέρωση της πιλότου, με ορισμένους να πετούν αυγά, να σπάζουν τζάμια και να καίνε τη ρωσική σημαία.

Η Λευκορωσίδα Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2015, και δύο ακόμη νομπελίστες, η Αυστριακή Ελφρίντε Γέλινεκ και ο Λιθουανός Τομάς Βενκλόβα υπέγραψαν την ανοικτή επιστολή «προς τους ευρωπαίους ηγέτες» εξηγώντας ότι διακυβεύονται η ζωή της πιλότου και η αξιοπιστία της Ευρώπης.

«Η ικανότητά μας να της σώσουμε τη ζωή θα θέσει σε δοκιμασία την αποτελεσματικότητα της διεθνούς διπλωματίας και τη δέσμευσή μας απέναντι στις ευρωπαϊκές αξίες», αναφέρει η επιστολή που αναρτήθηκε χθες στο Διαδίκτυο και σήμερα το πρωί είχε υπογραφεί από 5.000 αναγνώστες.

Η Σαβτσένκο απήχθη και φυλακίστηκε πριν από 20 και πλέον μήνες στη Ρωσία, προσθέτει η ανοικτή επιστολή.

«Οι ρωσικές αρχές μετέτρεψαν σε φάρσα τα ανθρώπινα δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο και το δικό τους Σύνταγμα. Επέδειξαν περιφρόνηση στη διεθνή κοινότητα και στις συμφωνίες του Μινσκ» που προβλέπουν τον τερματισμό μιας σύγκρουσης 23 μηνών μεταξύ της Ουκρανίας και των φιλορώσων αυτονομιστών.

Οι Δυτικοί ενέτειναν μάταια τις εκκλήσεις τους για την απελευθέρωση της πιλότου μετά τη σύλληψή της τον Ιούλιο του 2014, σύμφωνα με τη Μόσχα επί ρωσικού εδάφους.

Η Σαβτσένκο αρνείται ότι ενεπλάκη στον φόνο των δύο ρώσων δημοσιογράφων και κατηγορεί τους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας ότι τη συνέλαβαν στο ουκρανικό έδαφος και την παρέδωσαν στις ρωσικές αρχές.