Τουλάχιστον 47 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε νότια της Βαγδάτης και είναι η πιο πολύνεκρη επίθεση καμικάζι από την αρχή της χρονιάς στο Ιράκ, ενώ την ευθύνη της ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Η επίθεση με παγιδευμένο φορτηγό “πραγματοποιήθηκε εναντίον ενός σημείου ελέγχου στη βόρεια είσοδο της πόλης Χίλα, σε ώρα αιχμής”, δήλωσε ο Φάλεχ αλ-Ράντι, υπεύθυνος της ασφάλειας του επαρχιακού συμβουλίου της Βαβυλώνας.

Σύμφωνα με έναν γιατρό στο νοσοκομείο της Χίλα, 20 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας είναι μεταξύ των 47 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή, από την οποία τραυματίσθηκαν επίσης τουλάχιστον 72 άνθρωποι. Η κατάσταση 11 εξ αυτών είναι σοβαρή, πρόσθεσε.

Ο απολογισμός αυτός, ο βαρύτερος για μια επίθεση με παγιδευμένο όχημα από την αρχή της χρονιάς, επιβεβαιώθηκε από τον Ράντι και αξιωματούχους της αστυνομίας.

Το φορτηγό ήταν γεμάτο εκρηκτικά, σύμφωνα με αξιωματούχους, και εξερράγη τη στιγμή που το είχαν σταματήσει πράκτορες της ασφάλειας στο σημειο ελέγχου ενώ ετοιμαζόταν να εισέλθει στην Χίλα.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, το Ισλαμικό Κράτος υποστηρίζει πως ένας καμικάζι, ο Αμπού Ισλάμ αλ-Ανσάρι, ανατίναξε ένα παγιδευμένο φορτηγό στο ύψος ενός σημείου ελέγχου στις παρυφές της πόλης Χίλα.

Το ΙΚ αναφέρει πως στόχος του ήταν σιίτες μουσουλμάνοι, τους οποίους η εξτρεμιστική σουνιτική οργάνωση θεωρεί αιρετικούς.