Ανάλγητος αποδείχτηκε ο δικαστής Άντριου Γκίλπαρτ στο Μάντσεστερ της Αγγλίας που δίκασε τους δύο νέους οι οποίοι μέσω facebook παρακινούσαν τους συνομηλίκους τους να εξεγερθούν και να καταστρέψουν την πόλη.

Συγκεκριμένα ο Πέρι Σάτκλιφ 22 ετών κάλεσε μέσω της προσωπικής του σελίδας 400 φίλους του σε εξέγερση και ο Τζόρνταν Μπλάκσο 20 ετών, 147.

Για άλλη μια φορά επανέρχεται το θέμα της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων, αφού οι αρχές κατάφεραν να να τους εντοπίσουν παρακολουθώντας τη δραστηριότητα τους μέσω της δημοφιλούς ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης.

Σκληρές ποινές επιβλήθηκαν και σε αυτούς οι οποίοι παρότι δεν συμμετείχαν στην καταστροφή ξένων περιουσιών, βρήκαν και μάζεψαν από το δρόμο κλεμμένα αντικείμενα.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση η οποία αντανακλά την επιθυμία της βρετανικής κοινωνίας να μειωθούν οι αναταραχές και να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών όποιος χρίζεται επικεφαλής εξέγερσης θα φυλακίζεται για τουλάχιστον 8 έτη, όποιος προβαίνει στο αδίκημα της ληστείας από τέσσερα έως επτά έτη ενώ για τους εμπρηστές το πλαίσιο ποινής ορίστηκε από τρία έως επτά χρόνια.

Ο λογαριασμός που οι παραβάτες διατηρούσαν στο facebook διεγράφη με πρωτοβουλία των αρχών.