Δύο Τούρκοι δημοσιογράφοι που κατηγορούνταν για «κατασκοπεία» και «αποκάλυψη κρατικών απορρήτων», αφέθηκαν ελεύθεροι από τη φυλακή όπου κρατούνταν.

Οι Can Dundar και Erdem Gul της εφημερίδας Τζουμχουριέτ, διευθυντής της εφημερίδας ο πρώτος και επικεφαλής του γραφείου στην Άγκυρα ο δεύτερος, είχαν συλληφθεί τον περασμένο Νοέμβριο μετά τη δημοσίευση στην ιστοσελίδα της εφημερίδας τους βίντεο που έδειχνε φορτηγά των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜİΤ) να μεταφέρουν όπλα με αποδέκτες ισλαμιστές αντάρτες της Συρίας τον Ιανουάριο του 2014.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αμφισβήτησε τις κατηγορίες, τονίζοντας πως παραβιάζουν την ελευθερία του Τύπου, και διέταξε την αποφυλάκισή τους, κάτι που έγινε νωρίς σήμερα το πρωί ύστερα από τρίμηνη παραμονή τους στη φυλακή.

Έξω από τη φυλακή του Σιλιβρί, σε προάστιο της Κωνσταντινούπολης, τους περίμεναν οι οικείοι τους αλλά και πλήθος κόσμου που φώναζε συνθήματα υπέρ τους.

Οι δύο δημοσιογράφοι επρόκειτο να δικαστούν στις 25 Μαρτίου. «Δικάζεται η ελευθερία του Τύπου», δήλωσε ο Dundar , «εμείς βγήκαμε αλλά περισσότεροι από 30 συνάδλεφοί μας παραμένουν στη φυλακή. Ελπίζω αυτή η απόφαση να οδηγήσει και στη δική τους αποφυλάκιση». Δείχνοντας τη φυλακή, δήλωσε πως θα συνεχίσει να μάχεται για την ελευθερία του Τύπου «μέχρι αυτό το στρατόπεδο συγκέντρωσης που βλέπετε πίσω μου να γίνει μουσείο», όπως χαρακτηριστικά είπε.