«Είναι μια βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν και άλλες μεγάλες επιθέσεις» στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, εκτιμώντας ότι ο κόσμος έχει εισέλθει σε μια εποχή «υπερτρομοκρατίας».

«Οφείλουμε αυτή την αλήθεια στους πολίτες μας: θα υπάρξουν κι άλλες επιθέσεις, επιθέσεις μεγάλης κλίμακας, αυτό είναι μια βεβαιότητα. Αυτή η υπερτρομοκρατία είναι εδώ για να μείνει, ακόμη κι αν είναι πρέπει να την πολεμήσουμε με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», δήλωσε ο Μανουέλ Βαλς.

Την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι, ο γάλλος πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι το επίπεδο της απειλής επιθέσεων είναι τώρα «αναμφίβολα» υψηλότερο από ό,τι πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις των τζιχαντιστών στις 13 Νοεμβρίου.

«Έχουμε εισέλθει, όλοι το νιώθουμε έντονα, σε μια νέα εποχή που χαρακτηρίζεται από τη συνεχή παρουσία της υπερτρομοκρατίας. Μια υπερτρομοκρατία που βρίσκεται στην ένωση ενός θρησκευτικού ψευδο-μεσιανισμού και της χρήσης της τρομοκρατίας των μαζών», δήλωσε ο πρωθυπουργός στη διάσκεψη αυτή που αποκαλείται το “Νταβός της ασφάλειας”.

«Πρέπει να έχουμε πλήρη συνείδηση αυτού και να ενεργούμε με πολύ μεγάλη δύναμη και πολύ μεγάλη σαφήνεια. Το επαναλαμβάνω ενώπιον σας, όπως το λέω στους συμπολίτες μου: αλλάξαμε εποχή», πρόσθεσε ο Βαλς κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης στην οποία συμμετείχε και ο ρώσος ομόλογός του Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Όπως ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ το βράδυ της Πέμπτης, ο Βαλς κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία που πλήττουν τον άμαχο πληθυσμό. «Το λέω ξεκάθαρα και με πλήρη ασφάλεια στον Ντμίτρι Μεντβέντεφ: Η Γαλλία σέβεται τη Ρωσία και τα συμφέροντά της… Ωστόσο γνωρίζουμε ότι για να ξαναβρεθεί ο δρόμος της ειρήνης και της συνομιλίας, οι βομβαρδισμοί του άμαχου πληθυσμού πρέπει να σταματήσουν».

Όσον αφορά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Μόναχο μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας και των βασικών συμμάχων τους για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Συρία, ο Βαλς εξέφρασε ικανοποίηση για το «βήμα» αυτό, αλλά «τώρα πρέπει επειγόντως αυτό πρέπει να γίνει πράξη», δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε, τέλος, το μήνυμά του για τον κίνδυνο κατάρρευσης του ευρωπαϊκού σχεδίου, στον απόηχο της μετανάστευσης κρίσης και του κινδύνου εξόδου της Βρετανίας από την Ένωση των 28. «Το ευρωπαϊκό σχέδιο μπορεί να υποχωρήσει ακόμη και να εξαφανιστεί, αν δεν είμαστε προσεκτικοί. Εάν η Ευρώπη δεν δείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί, όχι μόνο στις οικονομικές προκλήσεις αλλά και στις προκλήσεις που αφορούν την ασφάλεια, τότε το ευρωπαϊκό σχέδιο θα τελειώσει γιατί οι πολίτες δεν θα το θέλουν πια. Θα εξαφανιστεί πίσω από την άνοδο του εγωισμού και του λαϊκισμού. Και αυτό θα είναι, για εμάς, ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω», τόνισε.