Η νότια επαρχία Σάντα Κρουζ, προπύργιο των πρώην προέδρων Νέστορ και Κριστίνα Κίρχνερ, απογοητεύεται: οι γενναιόδωρες επιδοτήσεις στερεύουν και εκατοντάδες απολύσεις έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες.

Τη Δευτέρα, 730 εργαζόμενοι της ισπανικής εταιρείας Isolux που έχει αναλάβει την κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα, δεν θα πάνε στη δουλειά τους, απολύθηκαν, ανακοίνωσε το συνδικάτο τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Clarin, πρέπει να προστεθούν 1.543 απολύσεις τον Ιανουάριο στον όμιλο ΒΤΡ του Λάζαρο Μπαέζ, ενός επιχειρηματία που είχε πολλές συμβάσεις για την κατασκευή υποδομών, κυρίως δρόμων.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν με τον αποκλεισμό δρόμων σε αυτή την περιοχή της Παταγονίας.

Η γερουσιαστής της Σάντα Κρουζ Εστερ Λαμπάντο, στενή συνεργάτης των Κίρχνερ, εξέφρασε απογοήτευση για την κατάργηση 300 θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα.

Σε αυτή την επαρχία της Παταγονίας, μεγάλη όσο η Βρετανία, οι 300.000 κάτοικοι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις θέσεις εργασίας του δημοσίου τομέα.

Μεταξύ 2003 και 2015, η Σάντα Κρουζ επωφελήθηκε από δημόσιες επιχορηγήσεις δυσανάλογες σε σχέση με τον πληθυσμό της, κατήγγειλε έκθεση του Ιδρύματος Mediteranea, που είχε ιδρύσει ένας πρώην υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής.

Η άφιξη στην εξουσία πριν από δύο μήνες του Μαουρίτσιο Μάκρι, πολιτικού αντιπάλου των Κίρχνερ, σηματοδότησε το τέλος αυτής της γενναιόδωρης πολιτικής απέναντι στη νότια επαρχία.

Η νέα κυβέρνηση δεν υιοθετεί τις οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζονταν επί προεδρίας Κίρχνερ, την ώρα που η τρίτη οικονομία της Λατινικής Αμερικής έχει βυθιστεί σε έλλειμμα του προϋπολογισμού που εκτιμάται στο 7%.