Η πολιτική «ανοιχτών θυρών» έναντι των προσφύγων της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελας Μέρκελ, δεν μπορεί να έχει «διάρκεια», εκτίμησε σήμερα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, σε συνέντευξή του στο γερμανικό Τύπο η οποία δημοσιεύεται το Σάββατο.

«Αυτή η πολιτική, η οποία ήταν πρόσκαιρα δικαιολογημένη, δεν μπορεί να έχει διάρκεια», απάντησε ο Βαλς ερωτηθείς εάν τάσσεται υπέρ της πολιτικής «των ανοικτών συνόρων» που εφαρμόζει η Μέρκελ, στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στο γερμανικό όμιλο τοπικών μέσων ενημέρωσης Funke.

«Οι περιορισμένες δυνατότητες υποδοχής που έχουμε, οι εντάσεις των τελευταίων εβδομάδων -στη Γερμανία όπως κι αλλού στην Ευρώπη- μας υποχρεώνουν να μιλήσουμε για τα πράγματα καθαρά: η Ευρώπη δεν μπορεί να υποδεχθεί όλους τους μετανάστες που προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ ή την Αφρική», είπε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας.

«Η Ευρώπη θα όφειλε να ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της και της μεταναστευτικής πολιτικής και της πολιτικής ασύλου» που ασκεί, πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι επικρίσεις στην πολιτική της Μέρκελ στο ζήτημα των προσφύγων δεν παύουν να εντείνονται.

Σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα Handelsblatt, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, χαρακτήρισε «απλά βλακώδη» την ευρωπαϊκή πολιτική υποδοχής προσφύγων που ενσαρκώνει η καγκελάριος Μέρκελ.

Από τη δική της πλευρά, η πολωνή πρωθυπουργός, Μπεάτα Σίντλο, κάλεσε να υπάρξει μια «στροφή» στην πολιτική υποδοχής προσφύγων που εφαρμόζει η Γερμανίδα καγκελάριος, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας Bild.

Η Γερμανία υποδέχθηκε μόνο το 2015 πάνω από ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο, γεγονός για το οποίο η καγκελάριος δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις και στο εσωτερικό της χώρας της.