Ο βιβλιοπώλης Λι Μπο, που εξαφανίστηκε από το Χονγκ Κονγκ και φέρεται ότι κρατείται από την Κίνα «οδηγήθηκε παρά τη θέλησή του στην ηπειρωτική χώρα», ανακοίνωσε με αυστηρό τόνο η Βρετανία πάνω στο ζήτημα αυτό που συγκλονίζει την πρώην βρετανική αποικία.

Η εξαφάνιση του Λι Μπο, ο οποίος είναι κάτοχος βρετανικού διαβατηρίου, συνιστά μια «σοβαρή παραβίαση» της συμφωνίας που συνήφθη με το Πεκίνο πριν από τη μεταφορά της κυριαρχίας του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα το 1997, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ.

Ο Λι Μπο και άλλοι τέσσερις εργαζόμενοι στον εκδοτικό οίκο του Χονγκ Κονγκ Mighty Current, που είναι γνωστός για εκδόσεις βιβλίων όχι και τόσο φιλικών προς την κινεζική κυβέρνηση, εξαφανίστηκαν τους τελευταίους μήνες.

Από τις πέντε εξαφανίσεις, αυτή που συγκλόνισε περισσότερο τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ ήταν αυτή του Λι Μπο, επειδή ο 65χρονος εξαφανίστηκε ενώ βρισκόταν στο Χονγκ Κονγκ, δηλαδή σε έδαφος στο οποίο δεν έχουν αρμοδιότητα να επεμβαίνουν οι κινεζικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Η Κίνα επιβεβαίωσε ότι οι τέσσερις συνάδελφοι του Λι αποτελούν το αντικείμενο ποινικών ερευνών.

Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια ερωτηματικά όσον αφορά την τύχη που επιφυλάχθηκε στον Λι Μπο. Σε επιστολές που φέρουν την υπογραφή του και απευθύνονται στην σύζυγό του, ο Λι Μπο λέει ότι έφυγε εκούσια για την Κίνα για να συνεργαστεί σε έρευνες, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει το είδος τους.

Οι βουλευτές και οι υπέρμαχοι της δημοκρατίας κατηγορούν το Πεκίνο ότι τον απήγαγε.

«Τα γεγονότα δε έχουν γίνει γνωστά πλήρως, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε αυτήν τη στιγμή στη διάθεσή μας, ο κ. Λι οδηγήθηκε παρά τη θέλησή του στην ηπειρωτική χώρα χωρίς να ακολουθηθούν οι νομικές διαδικασίες που ισχύουν στην ειδική διοικητική περιοχή του Χονγκ Κονγκ», αναφέρει ο Χάμοντ στην εξαμηνιαία έκθεσή του προς το βρετανικό κοινοβούλιο που είναι αφιερωμένη στην πρώην βρετανική αποικία.

«Αυτό συνιστά μια σοβαρή παραβίαση της κοινής σινο-βρετανικής διακήρυξης για το Χονγκ Κονγκ και προσβάλλει την αρχή ‘μια χώρα, δύο συστήματα’, η οποία παρέχει στους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ την προστασία του νομικού συστήματος του Χονγκ Κονγκ», προσθέτει ο υπουργός.

Το Λονδίνο μίλησε με το Πεκίνο για το θέμα αυτό «στο πλέον υψηλό επίπεδο», επισημαίνει επίσης ο Χάμοντ, ζητώντας από τις κυβερνήσεις του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας να εγγυηθούν ότι η τήρηση του νόμου και της τάξης επαφίεται «αποκλειστικά» στο Χονγκ Κονγκ και ότι «τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ θα συνεχίσουν να προστατεύονται».